EcuNation Oto Performans Modifiye firmamız bünyesi altında siz değerli müşterilerimizin araçlarına çok uygun fiyatlarla performans güçlendirme modifiye hizmeti de sağlamaktayız. Bugüne kadar yaptığımız projeler ile profesyonel anlamda Trakyada bu konuda sektör lideri olan firmamız araçlarınıza uyguladığı tüm modifiye işlemleriyle yüksek performans ve %100 memnuniyet sağlamaktadır. Fiyat bilgileri ve randevularınız için Lüleburgaz Oto Modifiye numaramız 05464122215
Motor Modifiyesi Nedir ?
Uzun süreler boyunca kullandığınız aracınızın performansı bir süre sonra size yeterli gelmeyebilir ve aracınızın performansını yükseltmek isteyebilirsiniz. EcuNation Trakya ailesi olarak sizlere bu yazıda aracınızın performansına katkı sağlayacak geliştirmeler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.
Spor Hava Filtresi Uygulaması
Piyasada hali hazırda bulunan spor hava filtresi kitleri, (cold air intake kit) otomotiv firmalarının maliyet kaygılarından ötürü yapamadıkları tadilatı filtre sisteminde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Spor hava filtresi kitleri sayesinde motorunuzun silindirlerine daha soğuk ve birim zamanda daha fazla kütlede havayı motorun içine almanıza yardımcı olurlar. Bu sebeplerden ötürü aracınızda performans artışı olmaktadır. Ayrıca motor sesinde değişiklikler meydana getirmektedirler.
Spor Egzoz Uygulamaları
Atmosferik veya aşırı besleme (turbo, supercharger) motora sahip araç kullanıcılarının araçlarını kişiselleştirmek ve performans artışı sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Aracın performansında artış sağlamak ve sesini gürleştirmek için kullanıcıların uyguladığı işlemlerin başında gelmektedir.
Chip Tuning
Teknolojik gelişmeler sayesinde günümüz otomobilleri artık daha hızlı, daha sağlam ve daha güçlü motorlara sahipler. Bu yüzden otomobiller güç artışlarına daha müsait hale gelmektedirler. Chip Tuning işlemi ile çok daha yüksek güçler elde etmek mümkün olmaktadır. Chip Tuning işlemi, motor kontrol ünitesinde bulunan bazı haritaların değiştirilmesiyle araçta güç artışı meydana getirmektedir. Chip Tuning yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Turbo
Ülkelerin vergilendirme politikaları ve emisyon standartlarındaki katı kurallar nedeniyle otomotiv üreticileri günümüzde düşük hacimlerden yüksek güç elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Turbo bunun için vazgeçilmez parçalardan biridir. Turbonun amacı motor içine gönderilen hava miktarını arttırarak, daha fazla miktarda havanın silindir içine gönderilmesini sağlamaktadır. Daha büyük turbo, daha çok güç anlamına gelmekte ancak yanlış tercih edilen bir turbo kontrolsüz güç anlamına gelmektedir. Artan basıncın istenen şekilde sınırlandırılması için wastegate’de geliştirmeler yapılmalıdır. Turbo değişiminin yanında yapılması gereken bir diğer işlem kullanılan turbo için intercooler kapasitesinin değerlendirilmesi gerekli ise intercooler hacminin arttırılmasıdır. İntercooler’ın görevi turbodan basınçla gönderilmekte olan havanın soğutulmasıdır. Motor içine gönderilecek havanın mümkün mertebe soğuk olması istenir. Çünkü soğuk hava yanmanın şiddetini arttırır ve güç artışı sağlar. Gereksiz yapılan bir intercooler büyütme işlemi ise aracınızın gaz tepkilerini zayıflatır ve kullanıcıya keyifsiz bir sürüş sunar.
Methanol Kit
Yüksek performansa sahip araçlar için kullanımı çok yaygın olan bir sistemdir. Metil alkol, içten yanmalı motorlarda kullanılan başlıca alkollerdendir. Başlıca avantajları;
- Yanma odası sıcaklıklarını düşürmek,
- Yüksek oktanlı bir yakıt olduğundan motorun avansına müdahale edilebilme imkanı sunar,
- Yanmanın kalitesini arttırır,
- Güç kazandırır.
Dezavantajları;
- Kolay buharlaşan bir yakıt olduğundan tüketim miktarı benzine göre fazladır,
- Korozyona sebep olur,
- Yakıt olarak kullanılması durumunda soğuk havalarda pulvarize olamaz ve aracın çalışması zorlaşır.
Stage 1-2-3 Nedir ?
Stage nedir?
Stage kelimesinin türkçe karşılığı aşama, evre anlamına gelmektedir. Modifiyeye gönül veren, modifiye konusunda bilgi sahibi olan bir çok kişinin bile karıştırdığı bu aşamalar hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Şimdi sırayla bu aşamaları ele alalım.
Stage 1
Genellikle kolay olarak aracınıza monte edebileceğiniz ve monte ettiğiniz takdirde tadilat işlemi gerektirmeyen modifiye işlemleridir. Üst aşamalara geçtiğiniz takdirde yeni takılan parçalardan yüksek verim alabilmenize yardımcı olurlar. Modifiye işleminin en alt basamağıdır. Daha az maliyetlidir ve yapılabilmesi diğer aşamalara nazaran daha kolaydır. Stage 1 örnekleri olarak şunlar verilebilir ;
- Cold Air Intake Kit,
- Spor Egzoz Uygulamaları,
- Downpipe Uygulamaları,
- Soğuk Buji ve Performans Ateşleme Sistemi Uygulamaları,
- Dump Valve / Blow Off Valve Uygulamaları,
- Soft Chip Tuning Uygulamaları
- Timing Ayarı v.b.
Stage 2
Stage 1 de ki kazanımlarınızdan daha yüksek güçler vermektedir. Stage 1 de listelenen ve karmaşık gelebilecek işlemler stage 2 olarak kabul edilebilmektedir. Stage 2 işlemleri ağır modifiye işlemleri olarak kabul edilmemekte ancak motorda tadilat gerektirmektedir. Stage 2 olarak örnek verilebilecek uygulamalar şunlardır ;
- Turbo’nun Büyütülmesi, (Yazılım güncellemesi gerektirmektedir.)
- İntercooler Kapasitesinin Arttırılması,
- Yakıt sisteminin iyileştirilmesi,
- Cadde Tipi Eksantrik Uygulaması, (Yazılım güncellemesi ve yakıt hattında iyileştirme gerektirmektedir.)
- Supercharger veya Turbo Uygulamaları,
- Stage 2 Debriyaj Uygulamaları,
- Manifold Uygulamaları.
Stage 3
Bu aşama uygulamaları sonrası araç cadde kullanımından neredeyse çıkmakta, daha ziyade pist kullanımına uygun olmaktadır. Stage 2 ‘yi destekleyecek parçalar kullanılmaktadır. Stage 3 için verilebilecek örnekler şunlardır ;
- Yüksek Performanslı Fren Uygulamaları,
- Güç Aktarma Organlarının Geliştirilmesi,
- Stage 3 Debrİyaj Uygulamaları,
- Yarış Tipi Eksantrik Uygulaması,
- Forged Piston Uygulamaları,
- Supap, Yay, Şapka Uygulamaları,
- Yazılımın güncellenmesi.
Özetlemek gerekirse stage 3 en agresif evredir ve günlük kullanılan bir yol arabasında uygulanması önerilmez. Stage 3 modifikasyonu gerçekleştirilen bir aracın normal yol araçlarından çok daha düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması gerekir. Motora yapılan ekstra uygulamalar sonrası günlük kullanıma elverişli olmaz.
Debriyaj Nedir?
Bu yazımızda debriyaj hakkında genel bilgiler verecek ve performans debriyaj sistemlerinin amaçlarından bahsedeceğiz.
Debriyaj sisteminin amacı motorla – vites kutusu arasındaki irtibatı keserek, vitesler arasında geçiş yapmamızı sağlayan aktarma organıdır.
Ayrıca aracın ilk hareket ve duruş için olmazsa olmaz yegane sistemidir.
Debriyajın görevi şu şekilde özetlenebilir:
- İlk hareket sırasında motorun hareketini tekerleklere ileterek taşıtın sarsıntısız olarak harekete geçişini sağlamak.
- Taşıt hareket halinde iken vites durumlarını değiştirmek için motordan vites kutusuna hareket iletimini geçici olarak kesmek.
- Gerekli hallerde motorla güç aktarma organlarının bağlantısını kesmek.
Sistemin çalışma prensibini animasyon üzerinde görmek, hem konuyu rahat kavrayabilmek hemde anlaşılabilir olması için video aşağıya eklenmiştir.
Görüldüğü üzere araç hareket halinde iken baskı balatası volana yapışık durumdadır ve motordan alınan gücün tekerleklere aktarılması sağlanır. Debriyaja basıldığı anda ise baskının hareketi ile balata volandan ayrılır ve bu sayede gücün tekerleklere iletimi kesilir. Temel çalışma prensibi bu şekildedir.
Debriyaj balatasının eski veya bitmek üzere olduğunu gösteren bazı belirtiler ;
- İlk kalkışta titreme olması,
- Gaza basıldığı halde araç hızlanmakta zorlanıyorsa,
- Düşük viteste gaza yüklendiğinde araç atak değilse,
- Motor sıcak iken araç viteslere kemikli geçiyor ve ya girmiyorsa baskı plakası ile alakalı sorun yaşıyor olmanız yüksek ihtimaldir.
Baskı Balata Neden Çabuk Biter ?
- Araç hareket halinde iken ayağın debriyaj pedalı üzerinde tutulması,
- Uygun olmayan viteslerde kalkış yapılması,
- Yokuşlarda yarım debriyaj yapılması,
- Aşırı zorlama ve yük altında kullanma,
- Gaz pedalını bırakmadan vites atılması
- Hatalı montaj yapılması,
- Uygun balatanın seçilmemesi.
Performans Debriyaj Sistemleri
Modifiyeli otomobillerin artan tork kuvvetleri yüzünden, aktarım sorunlarının önüne geçmek amacıyla twin plate veya triple plate adı ile bilinen debriyaj sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerde balata sayısı arttırılarak gücün kayıpsız bir şekilde tekerleklere aktarılması amaçlanmaktadır. Sistem, günümüzde kullanılan standart araçlar için gerekli değildir. Motor gücünün aşırı arttırıldığı performans araçlarında kullanılması önerilmektedir.