Teknolojinin gelişimi ile birlikte emisyon değerlerinin azaltılması, araçların daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışabilmesi için günümüzde elektronik kontrol ünitesi (E.C.U.) kullanımı otomotiv üreticileri tarafından zorunlu hale gelmiştir. Günümüzde araçlarındaki performanstan memnun olmayan veya yetersiz olduğunu düşünen kullanıcıların araçlarına yaptığı başlıca işlem chip tuning işlemidir. İşlem, atmosferik veya aşırı besleme (turbocharger, supercharger) motora sahip benzinli, dizel araçlara uygulanabilir. Chip Tuning işlemi genel itibariyle; aracın motor kontrol ünitesi içindeki yazılımın araç sahiplerinin istekleri doğrultusunda yeniden programlanması işlemidir. 3 aşamadan meydana gelmektedir.
1 – Araç üzerinde bulunan orijinal yazılımın okunması ve yedeklenmesi,
2 – Araç yazılımının kullanıcı istekleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi,
3 – Düzenlenen programın motor kontrol ünitesine yüklenmesi.
Otomotiv üreticileri, marka değerini koruma amaçlı ve mühendislik etiği gereği ürettikleri araçların motor parçalarını sonsuz ömür hesabı yaparak, belirli emniyet katsayıları dahilinde motor güçlerini sınırlandırmaktadırlar. Bunun yanı sıra egzoz emisyon standartları, ülkelerin vergilendirme politikaları, kabul edilebilir yakıt tüketim değerleri, üretilen araçların dünyanın her yerinde ve her koşulda kullanılacak olması üreticileri motor güçlerini sınırlandırmaya zorlamaktadır. Chip Tuning ise araç yazılımını bağlı bulunduğunuz koşullarda veya istediğiniz amaçlara yönelik olarak optimum seviyeye getirmektedir. Bu konuda uzman bir firmayla çalıştığınız ve tavsiye edilen gücün üstüne çıkmadığınız sürece aracınıza yapılan yazılımın zarardan çok faydasını görebilirsiniz.
Yapılan işlem sırasında araçtan sökülen veya ilave takılan bir parça bulunmamaktadır. Araç yazılımı 2 şekilde okunur. Bunlar aracın obd (on-board diagnostics) girişinden (şekil 1) veya araç motor kontrol ünitesi sökülerek (şekil 2) okuma işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede belirli haritalar üzerinde değişiklikler yapılarak modifiye işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu haritalardan bazıları; Hava Yakıt Karışım Haritaları, Tork Limitler Haritaları v.b. Tavsiye edilen güçlerde yapılan bir yazılım sonucu, tamamen kullanıcıya bağlı olaraktan aracın yakıt tüketiminde düşüşler görülmektedir. Bunun sebebi yapılan yazılım sayesinde aracın daha düşük devirlerde daha kaslı hale gelmesi ve gaz pedalını daha az kullanmanızdır. Chip tuning hakkında bilgi almak veya aracınızı güçlendirmek isterseniz iletişim adreslerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Chip tuning araçların motor kontrol ünitesi ( Ecu ) bulunan yazılımın değiştirilmesi işlemidir.
Chip tuning işlemi, her tür içten yanmalı motorlara uygulanabilen, güç ve tork artışı, yakıt tasarrufu, daha iyi gaz tepkisi, daha verimli performans ve daha güvenli bir sürüş deneyimini sunmak için uygulanmaktadır.
Günümüzde ki araçlarda motor ECU ( Engine Control Unit ) dediğimiz bir bölüm tarafından yönetilmektedir. Aracın sensörlerinden gelen bilgiler sayesinde Ecu, aracın hava – yakıt karışım oranını, avans değerini, turbo hava miktarını ve yakıtın enjeksiyon basıncını ayarlar.
Genel olarak aracın önceki gücü ölçülür ve sonrasında aracın orijinal yönetim sistemindeki parametreler değiştirilerek tekrar motor yönetim sistemine aktarılır. Son olarak elde edilen güç ve tork artışı,hızlanma performansı ve yakıt miktarı ölçülerek işlem tamamlanır. Chip Tuning ile motorun çalışma değerleri istenildiği üzere yükseltip düşürülebilir.
EcuNation Trakya aracınızın motor işletim sistemini; kullanım tarzınıza ve ülkemizin şartlarına göre yeniden programlayarak, "Daha Güçlü" ve "Daha Ekonomik" bir araç haline getirmek için uluslararası çalışan “Yazılım Geliştirme” firmasıdır.
Bunu yaparken aracın sağlıklı çalışması ve uzun ömürlü olması birinci önceliğimizdir. Yaptığımız işlemin temeli; aracın motor kapasitesi dahilinde olup, üretici tarafından kısıtlanmış güçleri ortaya çıkartmaktır. %100 Müşteri memnuniyeti ilkemiz ile aracınızı TEST edip beğendiğiniz taktirde sizleri de EcuFast Ailesine katılmaya davet ediyoruz. Eğer siz de aracınızın Daha Güçlü ve Daha Ekonomik olmasını istiyorsanız; EcuNation yılların verdiği tecrübe, bilgi birikimi ve kalitesiyle aracınızdaki saklı güçleri ortaya çıkartmakta doğru tercihiniz olacaktır.
Dünya üzerinde her hava koşulu (yaz - kış, soğuk - sıcak), oksijen miktarı, hava kalitesi, yakıt kalitesine göre orta düzeyle ve maksimum verimlilik ile aracın çalışmasını sağlayacak şekilde üretilmesidir. Bu sebepten hiç bir araç fabrikadan maksimum verimlilik ile çıkartılmaz ve piyasada gerektiği alanlarda kullanılmaz.
Araçlardaki performans değerleri Maksimum değerin en az %15 ile %20 arasında daha düşük olarak kullanıcılara sunulmaktadır.
"Chip Tuning" işlemi bütün araçlara farklı uygulanması gerektiğinden standart bir yazılım söz konusu olmamaktadır.
DPF EGR Çözümleri Danışma Hattı: 0546 412 22 15
DPF Nedir ? EGR Nedir ?
DPF Nedir ? (Dizel Partikül Filtresi)
DPF ve EGR; araçların "Egzoz Emisyon Standartlarını" (Euro 4 - Euro 5 - Euro 6 gibi) belirleyen ve egzozdan çıkan gazların havayı daha az kirletmesi için araçların egzoz sistemleri ile ilişkilendirilmiş olarak çalışan motor parçalardır.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır.
EGR Valfi Nedir ? (Egzoz Gaz Devirdaim)
EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer. Düşük yanma sıcaklığı, nitrojen oksit emisyonunun azaltılmasını sağlamaktadır. Motor tam yükte çalışırken EGR Valfi kontrol ünitesi tarafından devre dışı bırakılır , çünkü iyi bir güç kazancı için yanma odasında fazla miktarda oksijen bulunması gerekir.
DPF ve EGR Neden İptal Edilir ?
DPF ve EGR özellikle kalitesiz mazot ve standartlara uymayan motor yağı kullanımı ile zamanla tıkanır.
Tıkanıklık belirli bir seviyeye geldiğinde aracın göstergesinde motor arıza ikazı veya partikül filtre dolu uyarısı verir ve motor gücü kısıtlanır.Bu durumda asıl yapılması gereken parçaları yenisi ile değiştirmek olsa da yüksek maliyetlerinden dolayı ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde DPF ve EGR problemlerinde çözüm olarak arızalı parçaların iptali işlemi uygulanmaktadır.
Bu parçaların iptalinin araca hiçbir zararı olmaması ile birlikte aracın egzoz emisyon standartları düşer. (Örnek:Araç Euro 5 normundan Euro 4 normuna düşer)
Fakat bu değişim aracın egzoz muaynesinden geçmesine engel değildir.
EGR, kara taşıtlarında kullanılan elektropnömatik bir valftir. Araçlarda motor bölmesinde bulunur. Egzoz gazlarını devir daim işlemini yapar. Bu parçalara EGR valfi denir. EGR valfi zamanla aşınır, yıpranmalar sonucu kurum, kirlenme vb. gibi durumlardan dolayı aracın performansını düşürür ve arızalanmasına neden olur. EGR sistemi, dışarıdan motora giren havanın az miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlar. Bu sayede motorun yanma odasında fazla oksijen ve yanma sıcaklığı azalmış olur. EGR, NOx emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu işlemi nitrojen oksitlerin meydana geldiği yüksek yanma ısılarını düşürerek yapar.
EGR valfi egzoz gazının geri dönüşüm sistemini kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitlerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bu egzoz gazının çoğu havaya karışır. Bu sayede yanma odasındaki yanma için gerekli olan reaksiyon hızı azalır hatta yanma sıcaklığı da böylece düşer. Egzoz gazının devir daiminin gerçekleşmediği durum ise motorun tam yükte çalışıyor olmasıdır. Çünkü fazla miktarda oksijen bulması gerekmektedir.
EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.
EGR valfi kirlenirse aşağıdaki sorunlar meydana gelebilir:
EGR valfi kirlendiği zaman bu sorunlar meydana gelebilir. Tespit edilir edilmez daha büyük sorunlara yol açmadan müdahale edilmelidir. Doğru şekilde yapılmayan EGR valfi temizliğinde ya da sökümünde hatta yeniden takma işleminde araçta gerçekten çok ciddi sorunlar oluşabilir. Bu yüzden valfte bir sorun olduğunu hisseden araç sürücüsü bir oto servisine başvurmalıdır. Arabasındaki sorunu göstermelidir. EGR valfinin sökülüp takılması için özel araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Valf, ilk başta doğru bir şekilde sökülür ve temizliği yapılır. Ufak bir fırça yardımıyla valfte oluşmuş olan kurumun temizliği yapılır. Bu fırçalama işlemi yapıldıktan sonra ise özel sıvılarda bekletilir. Özel sıvılarda bekletilerek valfin kurumdan tamamen temizlenmesi sağlanır. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra valf motora doğru ve güvenli şekilde takılmalıdır.
EGR valfi hava filtresi ve egzoz manifoldun arasında bulunur. Valfin değişimi için gerekli alan açılmalıdır. Etrafındaki bazı yerler açılarak kolay bir çalışma alanı meydana getirilmelidir. Hava filtresi sökülür. Bağlantı yerleri sökülmek için hazırlanır. EGR valfi ayrılır temizlenmeye çalışılır ama kullanılmayacak durumda ise yenisiyle değiştirilmelidir. Yenisiyle değiştirilmişse yenisi takılır ve diğer parçalarda toplanarak çalışır hale getirilir. Temizlenecek durumda ise küçük bir fırça yardımı ile valfin içerisindeki kaba pislik yani kurum alınır. Daha sonrada özel sıvıların içerisinde bekletilir. Bu sayede içerisindeki bütün pisliklerden arındırılmış olur. Daha sonrasında kir sökücü sıvıların içerisinde bekletilir ve tüm kurumdan kurtulur. Bu işlemler sonucunda EGR valfi kurulanır. Bu işlem sırasında son bir kez spreyle üzerinde kalan son kalıntılardan da temizlenmiş olur. Manifold bağlantısı yapılır ve montaj işlemi tamamlanmış olur. Valf arızaları belirtilerinden birini görürseniz hemen bir oto servisine uğrayınız. Böylece trafik açısından ve kendi hayatınız açısından tehlikeye girmemiş olursunuz.
Chip Tuning temel olarak aracınıza üretici firma tarafından yüklenmiş olan parametrelerin, aracınızdan en iyi sonucu almak için optimize edilmesidir. Bir ECU (Motor Kontrol Ünitesi) dosyası içerisinde yüzlerce harita barındırır. Sağlıklı bir güç artışı ve yakıt ekonomisi için, uzman yazılım mühendislerimiz ve yurt dışında bulunan çözüm ortaklarımızla bu haritalar üzerinde ARGE yaparak, maksimum verimlilik ve minimum yakıt tüketiminin sağlanması amaçlanır. Ecufast deneyimi, bilgisi ve sektörde lider markası ile siz değerli kullanıcılara yıllardır hizmet vermekte olup Dünya genelinde 50.000'den fazla müşterisi ve %100 müşteri memnuniyeti odaklı hizmet politikası ile sektörün aranan markası haline gelmiştir.
Uygulamalar genellikle OBD (diagnostik soketi) üzerinden yapılmakla birlikte, bazı araçlara ECU (Motor Kontrol Ünitesi)'nun sökülüp, masa üzerinde programlanması gerekmektedir.
ChipTuning uygulamasından sonra aracınızda kayda değer bir şekilde güç ve tork artışı olmaktadır. Bu güç ve tork artışıyla beraber aracınız; kullanımı daha zevkli ve daha ekonomik bir hale gelmektedir.
Motor ve motor üretim teknolojileri yıllardan beri çok büyük ve hızlı bir gelişim göstermektedir. Gelişen bilgisayar teknolojileriyle araçlarda artık kontrol sistemleri yani Motor Kontrol Ünitesi (ECU) kullanılmaya başlanmıştır. Eski nesil olan yani ECU'ya sahip olmayan motorlara göre , yeni motorlar verimli , ekonomik ve stabil çalışmaktadır. ECU'nun yeniden programlanabilmesi , araç üreticilerinin satış politikalarından biri olup , bu işlem profesyonel ellerde tamamen sağlıklıdır.Hatta birçok üretici firma bunu kendi bünyelerinde çok yüksek fiyatlara yapmaktadır.Ancak belirtildiği gibi burada dikkat edilmesi gereken husus , uygulamanın yaptırıldığı firma ve markadır.EcuNation Trakya yılların verdiği tecrübe , bilgi birikimi ve kalitesiyle aracınızda ki saklı güçleri ortaya çıkarmada doğru tercihiniz olacaktır.
İşlem ne kadar zamanda uygulanır ?
EcuNation Trakya Yazılım işlemi; araca göre değişmekle beraber 1 saat ile 3 saat arasında bir sürede uygulanır. Çayınızı , kahvenizi içerken ve bizlerle sohbet ederken aracınız Daha Güçlü ve Daha Ekonomik bir araca dönüşür.
Deneme süresi veriyor musunuz ?
EcuNation Yazılımlarının kalitesini gönül rahatlığı ile TEST edebilmeniz için ; aynı gün içinde koşulsuz şartsız %100 para iade GARANTİSİ vermekteyiz.
Garantimi etkiler mi ?
Teorik olarak aracınıza yaptığınız her müdahale garantiyi etkiler. Fakat Pratikte yapılan işlem servis tarafından fark edilemediğinden garanti dışı kalma ile ilgili problem birkaç üretici firma haricinde yaşanmamaktadır.
Hatta uygulama yaptığımız araçların % 50 lik bir bölümünü servis garantisi dahilinde bulunan 2 yaşın altındaki araçlar oluşturmaktadır.
Aracım yazılımdan sonra eski haline döner mi ?
Aracınız istendiği taktirde ücretsiz olarak firmamız tarafından kolaylıkla fabrikadan çıktığı standart yazılımına dönebilir. Bunun haricinde aracın aküsünün bitmesi, serviste yağ bakım periyodunun sıfırlanması gibi işlemler aracınızda bulunan yazılımı etkilemez.
Aracınızın güç ve tork değerleri yazılım ile yükseldikten sonra; kullanım tarzınız aynı kalmak koşulu ile aracınız, standart haline göre daha az gaz pedal tepkisine ihtiyaç duyacaktır. Aracın standart haline göre daha az gaza basmanıza rağmen; yüksek tork size rahat ve akıcı bir kullanım ve buna bağlı olarak yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Tabii ki eskiye göre daha agresif kullanımlarda yazılımın güç avantajı kullanılacak ; fakat yakıtta bir tasarruf sağlanmayacaktır.
Araç üreticileri bu işlemi kendileri neden yapmıyor ?
Üreticiler araçlarını tüm dünya pazarına sunmak için tasarlıyorlar ve bunun neticesinde bir çok etken araçların , kapasitelerinin altında piyasaya sürülmesine sebep oluyor. (Egzoz emisyon standartları, sıcaklık ve iklim farklılıkları , vergilendirme politikaları ve satış politikaları gibi). Ülkemizde vergilendirme nasıl ki motor hacmine göre yapılıyorsa birçok Avrupa Ülkesinde hacme bakılmaksızın beygir gücü esas alınarak vergilendirme yapılıyor ; bu da araçların yüksek vergi dilimlerine girmemesi için kapasitelerinin altında güçlerde satışa sunulmasına sebep oluyor.
Günümüzde birçok marka kendi bünyelerindeki modifiye firmaları veya anlaşmalı oldukları firmalar vasıtası ile satış sonrasında aynı hizmeti çok yüksek fiyatlarla kullanıcılarına sunuyor.
Mercedes Benz - Brabus, AMG
BMW - Hartge
Volkswagen - ABT
Aracımın turbosu bozulur mu ?
Dünya üzerinde üretilen bütün turbolar maalesef bir gün bozulacaktır. Siz aracınızı standart yazılımı ile de kullansanız; metal parçalardan oluşan turbo ünitesi zamanla ısı ve gözle görünmeyen toz zerreleri ile aşınacak ve sonunda bozulacaktır. Bilinçli bir şekilde yapılan yazılımlar turbonun ömrünün kısalmasına etki etmez. Turbonun uzun ömürlü olması aslında kullanıcı ile alakalıdır. Tüm turbo araçların kullanım kılavuzlarında bulunan ama maalesef ülkemiz kullanıcılarının zahmet edip okumadığı ve uygulamadığı kullanım önerileri turbonun ve diğer motor parçalarının uzun ömürlü olmasını sağlayan en büyük ipuçlarıdır. Bunların başında aracın motoru ısınmadan motorun yüksek devirlere çıkartılıp agresif kullanılmaması, araç motoru stop edilmeden önce yaklaşık bir dakika rölantide çalıştırılarak turbonun soğutulması ve üreticinin öngördüğü kalite standartlarında motor yağı kullanılması en dikkat edilmesi gereken hususlardır. Maalesef ülkemizde araçların problemleri; araçların garanti sürelerinin bitip periyodik bakımlarının işinin uzmanı olmayan ellerde yapılmasıyla başlıyor. Ne zaman ki "Usta şunun bakımını yapar mısın?" cümlesiyle ustaya uzatılan bir anahtar ve bakımı yapan kişinin ucuza mal etmek amacı ile yan sanayi parça ve ucuz maliyetli düşük kaliteli motor yağı kullanması sonucunda araçlar kullanıcısına sorun çıkartmaya başlıyor. (İşinin Ehli orjinal malzeme ve kaliteli yağ kullanan bir çok ustamızı tenzi ederiz) Bu nedenle tüm araç kullanıcılarına önerimiz bakımlarını yaparken orjinal malzemeden kaçınmamaları ve doğru ellerde araçlarına bakım yaptırmaları. Bunlara dikkat ederseniz aracınızın uzun yıllar sorunsuz ve minimum masraf ile sizlere hizmet edecektir.
2000'li yılların başından beri Otomotiv Sektörüne hizmet eden Okan TÜFEK tarafından kurulan EcuNation Trakya, aracına değer veren ve yeniliklere açık müşterilerine ekonomi ve performansı bir arada sunmak için çalışmaktadır.
Kalite ve Müşteri Memnuniyeti ilkelerinden ödün vermeden, Deneyimli Mühendis kadromuzla Yazılım Sektöründeki tüm gelişmeleri müşterilerimize sunmak için ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde her geçen gün büyüyen bayi ağımızla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.
EcuNation Trakya kalitesini şimdiye kadar kullanan 50.000’in üzerindeki binek ve hafif ticari, 5.000’in üzerindeki ağır ticari araç sahibi müşterilerimizin memnuniyetine sizlerin de memnuniyetini katarak Türkiye'deki liderliğimizi Dünya çapında tercih edilen bir marka konumuna taşımak en büyük hedefimizdir. Bu nedenle Almaya, Hollanda, Fransa, Kosova, Makedonya'daki Bayilerimiz ve Amerika Birleşik Devletlerindeki Kendi Ofisimizle tüm dünyaya bayrağımızı taşımaya devam edeceğiz.
Saygılarımızla;
EcuNation TRAKYA
Stage kelimesinin türkçe karşılığı aşama, evre anlamına gelmektedir. Modifiyeye gönül veren, modifiye konusunda bilgi sahibi olan bir çok kişinin bile karıştırdığı bu aşamalar hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Şimdi sırayla bu aşamaları ele alalım.
Genellikle kolay olarak aracınıza monte edebileceğiniz ve monte ettiğiniz takdirde tadilat işlemi gerektirmeyen modifiye işlemleridir. Üst aşamalara geçtiğiniz takdirde yeni takılan parçalardan yüksek verim alabilmenize yardımcı olurlar. Modifiye işleminin en alt basamağıdır. Daha az maliyetlidir ve yapılabilmesi diğer aşamalara nazaran daha kolaydır. Stage 1 örnekleri olarak şunlar verilebilir ;
Stage 1 de ki kazanımlarınızdan daha yüksek güçler vermektedir. Stage 1 de listelenen ve karmaşık gelebilecek işlemler stage 2 olarak kabul edilebilmektedir. Stage 2 işlemleri ağır modifiye işlemleri olarak kabul edilmemekte ancak motorda tadilat gerektirmektedir. Stage 2 olarak örnek verilebilecek uygulamalar şunlardır ;
Bu aşama uygulamaları sonrası araç cadde kullanımından neredeyse çıkmakta, daha ziyade pist kullanımına uygun olmaktadır. Stage 2 ‘yi destekleyecek parçalar kullanılmaktadır. Stage 3 için verilebilecek örnekler şunlardır ;
Özetlemek gerekirse stage 3 en agresif evredir ve günlük kullanılan bir yol arabasında uygulanması önerilmez. Stage 3 modifikasyonu gerçekleştirilen bir aracın normal yol araçlarından çok daha düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması gerekir. Motora yapılan ekstra uygulamalar sonrası günlük kullanıma elverişli olmaz.
Genel olarak DPF olarak adlandırılan dizel partikül filtresi, dizel motorlarda egzoz gazından çıkan zararlı partikülleri temizlemek için kullanılmaktadır.
Motordan çıkan yanmış yakıt – hava karışımı içinde bulunan zararlı partiküller, partikül filtresi içinde birikerek doğaya salınımları engellenir. Bu partiküller, egzoz gaz sıcaklığı arttırılarak (rejenerasyon ile) yakılır ve bu sayede doğanın kirlenmesi engellenmiş olur. Rejenerasyon sırasında egzoz gaz sıcaklığı ecu tarafından görülür. DPF üzerinde bulunan ısı sensörleri yardımıyla sıcaklık bilgisi E.C.U’ ya gönderilir ve bu sayede egzoz sıcaklığını arttırmak için gereken yakıt miktarını tam olarak hesaplamak mümkündür.
DPF’nin tıkanmasını önlemek için, filtre içinde biriken partiküllerin düzenli olarak yakılmak suretiyle temizlenmesi gerekir. Rejenerasyon’un farklı stratejileri bulunmaktadır.
Partiküller, E.C.U’nun müdahalesi olmadan sürekli olarak yakılır. Bu standart otoyol hızlarında 3000 d/dk da sağlanmaktadır. Egzoz gaz sıcaklığı 350 C ve 500 C arasında olmalıdır.
Ağırlıkla şehiriçi kullanımda egzoz sıcaklğı, pasif yenilemeyi gerçekleştirebilecek yeterli sıcaklığa ulaşamaz. Kurumlar temizlenemez ve filtre içine birikir. Tıkanma eşiğine ulaştığında (18 gram) E.C.U. aktif rejenerasyonu tetikler. DPF içerisindeki karbon birikimi derecesi E.C.U. içerisinde programlanan 2 model kullanılarak hesaplanır.
Egzoz üzerinde DPF’in giriş ve çıkışı arasında bulunan basınç fark sensörleri filtre içerisinde doygunluk derecesine gelen basınç farklarını ölçmektedir. Filtrenin tıkandığı sensörler yardımıyla belirlendiğinde E.C.U.’ya giden voltaj arttırılır. E.C.U. bu sayede egzoz gazı sıcaklığını 550 C – 650 C bandına çeker. Bu sıcaklık artışını sağlamak için;
Çok kısa mesafeli kullanımlarda, DPF rejenerasyonu için gereken sıcaklığa ulaşmak imkansızdır. Doygunluk seviyesi 24 grama ulaştığında kilometre saatinde DPF arıza ışığı yanar. Bu sinyal sürücüye rejenerasyon rotası gerçekleştirmesi gerektiğini söyler; yani DPF’in rejenerasyonu için yeterli sıcaklıklara ulaşılmalı, araç belirli bir mesafe boyunca yüksek hızda çalıştırılmalıdır.
Zorunlu yenileme başarılı olmazsa ve doygunluk 40 gram seviyesine kadar eşik değerini aştıysa, kızdırma bujisi ve motor uyarı ışığı göstergede yanar. Bu durumda, filtrenin bozulmasını önlemek için aktif rejenerasyon E.C.U. tarafından engellenir. Bu noktada DPF deneyimli teknisyenler tarafından serviste temizlenmelidir.
Doygunluk 45 gram eşiğini aşarsa, artık yenileme mümkün değildir. Bu noktada DPF temizlenemeyeceği için değiştirilmesi gerekir.
Bu rejenerasyon yöntemi, seyahat mesafesine bağlıdır. DPF’in sağlıksız düzeydeki doygunluğun aşılmasını önler. Doldurma seviyesine bakılmaksızın E.C.U. son 750 – 1000 km herhangi bir yenilenme etkinleştirilmediğinde aktif rejenerasyon otomatik olarak tetikler.
DPF ile sıkıntı yaşıyorsanız, ömür boyu kalıcı çözüm için iletişim adreslerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
DPF’nin açılımı Dizel Partikül Filtresi‘dir. DPF, genellikle katalitik konvertör sistemi ile beraber çalışır. DPF’nin ne olduğunu anlayabilmek için katalitik konvertörün çalışma sistemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Katalitik konvertör, içerisinde bulunan platin, rodyum, seryum ve paladyum sayesinde çeşitli kimyasal tepkimelerden geçerek, eksoz gazından çıkan yanmamış zararlı maddeleri temizleyerek doğaya bırakılmasını sağlayan bir sistemdir. DPF (Dizel Partikül Filtresi) son zamanlarda çıkan dizel araçlarda katalitik konvektörün temizleyemediği partikül parçaları ve ağır metalleri içerisinde hapseder. Katalitik konvertör ile DPF arasında bir fark vardır. Katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu eksoz gazını yakarak temizler, DPF ise gaza herhangi bir temizleme işlemi yapmadan zararlı maddeleri direk hapseder. Bu yüzden DPF dolarken katalitik konvertör daha uzun süre çalışabilir. Dizel partikül filtresinde belirli bir partikül tutma kapasitesi vardır. Zamanla dolma seviyesine gelir ve bu partiküllerden kurtulunması gerekir. Bunun için dizel partikül filtresi rejenerasyonu denen bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem kendi içini temizlemek üzere tasarlanmıştır. İç sıcaklığını 350 500 dereceye çıkararak dizel partikül filtresi içine hapsedilen zararlı partikülleri daha az zararlı hale getirip atılmasını sağlar. Devamlı şehir içinde kullanılan araçlardan meydana gelen egsoz gazı pasif rejenerasyon için gerekli olan sürede sıcak kalamadığı için araç aktif rejenerasyona sokulur. Burada amaç egsoz gazı sıcaklığının 600 dereceye kadar çıkartılıp dizel partikül filtresinin kendini temizlemesini sağlamaktır. Zamanla aktif rejenerasyon da yeterli olmaz ve DPF tamamen dolar. Bu durumda DPF’nin iptalinden başka seçenek kalmaz.
DPF kalibrasyon işleminin yapılabilmesi için aracın modeli ve markası göz önüne alınır. Ardından aracın beyni sökülerek veya OBD2 soketi kullanılarak beyin sökülmeden yapılır. Aracın beyninin sökülüp sökülmemesinin araç sahibine bir zararı yoktur. İptali yapan firmanın ihtiyaç duyması halinde bazı araç modellerinde OBD2 üzerinden daha kesin ve güvenli işlem yapabilmek amacıyla beyin sökülebilir. Uygun ekipmanlarla aracın elektronik kontrol ünitesi okunur. Bu işlem yarım saat ile 1 saat arası sürer. Okunan yazılım sadece o araca özel olarak düzenlenir. Tespit edilen ve aracın ileride verebileceği arıza kodları giderilir. Genelde dizel DPF‘nin doluluğunu kontrol eden ısı sensörünün ayarları değiştirilerek sanki DPF sağlıklı çalışıyormuş gibi gösterilir. Bazı durumlarda kontrol mekanizması komple sökülür. Sonrasında geliştirilmiş yeni yazılım araca yüklenir. Son olarak aracın dizel partikül filtresi yerinden sökülür. Daha sonra kaynak yerinden açılıp içi boşaltılır ve yeniden kaynatılır. Araç için özel bir egsoz borusu seçilerek araca monte edilir.
Uzun süreler boyunca kullandığınız aracınızın performansı bir süre sonra size yeterli gelmeyebilir ve aracınızın performansını yükseltmek isteyebilirsiniz. EcuNation Trakya ailesi olarak sizlere bu yazıda aracınızın performansına katkı sağlayacak geliştirmeler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.
Piyasada hali hazırda bulunan spor hava filtresi kitleri, (cold air intake kit) otomotiv firmalarının maliyet kaygılarından ötürü yapamadıkları tadilatı filtre sisteminde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Spor hava filtresi kitleri sayesinde motorunuzun silindirlerine daha soğuk ve birim zamanda daha fazla kütlede havayı motorun içine almanıza yardımcı olurlar. Bu sebeplerden ötürü aracınızda performans artışı olmaktadır. Ayrıca motor sesinde değişiklikler meydana getirmektedirler.
Atmosferik veya aşırı besleme (turbo, supercharger) motora sahip araç kullanıcılarının araçlarını kişiselleştirmek ve performans artışı sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Aracın performansında artış sağlamak ve sesini gürleştirmek için kullanıcıların uyguladığı işlemlerin başında gelmektedir.
Teknolojik gelişmeler sayesinde günümüz otomobilleri artık daha hızlı, daha sağlam ve daha güçlü motorlara sahipler. Bu yüzden otomobiller güç artışlarına daha müsait hale gelmektedirler. Chip Tuning işlemi ile çok daha yüksek güçler elde etmek mümkün olmaktadır. Chip Tuning işlemi, motor kontrol ünitesinde bulunan bazı haritaların değiştirilmesiyle araçta güç artışı meydana getirmektedir. ChipTuning yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yüksek performansa sahip araçlar için kullanımı çok yaygın olan bir sistemdir. Metil alkol, içten yanmalı motorlarda kullanılan başlıca alkollerdendir. Başlıca avantajları;
Dezavantajları;
Bu yazımızda debriyaj hakkında genel bilgiler verecek ve performans debriyaj sistemlerinin amaçlarından bahsedeceğiz.
Debriyaj sisteminin amacı motorla – vites kutusu arasındaki irtibatı keserek, vitesler arasında geçiş yapmamızı sağlayan aktarma organıdır.
Ayrıca aracın ilk hareket ve duruş için olmazsa olmaz yegane sistemidir.
Debriyajın görevi şu şekilde özetlenebilir:
Sistemin çalışma prensibini animasyon üzerinde görmek, hem konuyu rahat kavrayabilmek hemde anlaşılabilir olması için video aşağıya eklenmiştir.
Araç hareket halinde iken baskı balatası volana yapışık durumdadır ve motordan alınan gücün tekerleklere aktarılması sağlanır. Debriyaja basıldığı anda ise baskının hareketi ile balata volandan ayrılır ve bu sayede gücün tekerleklere iletimi kesilir. Temel çalışma prensibi bu şekildedir.
Debriyaj balatasının eski veya bitmek üzere olduğunu gösteren bazı belirtiler ;
Baskı Balata Neden Çabuk Biter ?
Modifiyeli otomobillerin artan tork kuvvetleri yüzünden, aktarım sorunlarının önüne geçmek amacıyla twin plate veya triple plate adı ile bilinen debriyaj sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerde balata sayısı arttırılarak gücün kayıpsız bir şekilde tekerleklere aktarılması amaçlanmaktadır. Sistem, günümüzde kullanılan standart araçlar için gerekli değildir. Motor gücünün aşırı arttırıldığı performans araçlarında kullanılması önerilmektedir.
Bu yazımızda aşırı besleme ve modifiyeli araçların vazgeçilmez parçalarından olan oil catch tank’ın kullanım amacını ve çalışma prensibini inceleyeceğiz. Öncelikli olarak 4 zamanlı motorların çalışma prensibini inceleyelim. Konuyu daha iyi kavrayabilmek için videoyu izlemek size fayda sağlayacaktır.
piston üst ölü noktadan alt ölü noktaya hareketi sırasında emme supapları açılır ve silindir içerisinde bir vakum oluşturularak yakıt – hava karışımı silindir içerisine alınır. Piston alt ölü nokta’dan, üst ölü noktaya hareketi sırasında valfler kapalı konumdadır. Yakıt – hava karışımı sıkıştırılarak muazzam bir basınç elde edilir. Elde edilen basınç sırasında bir kısım hava, segmanların ve silindirlerin arasından kaçarak karter kısmına geçer. Firmalar bu istenmeyen basınç kaçaklarını atmosfere göndermek için özel olarak blok ve silindir kapağına kanallar yapmaktadırlar.
1 – Yağ geri dönüş
2 – Blow by duct (kaçan havanın atıldığı kısım)
3 – Temiz yağ kanalı
4 – Filtre edilmemiş yağ kanalı
Bu kanallar vasıtasıyla hava külbütör kapağında bulunan hortumlar ile hava filtre borusuna bağlanır ve tekrar emme sistemine geri verilir. Ancak ısınan motor yağının, buharı da bu yolu izlemektedir. Bu yüzden aşırı besleme sisteme sahip motorlarda bulunan turbo, intercooler ve diğer emme parçaları yağlanır. Düşük devirli kullanımlarda soğuyarak katılaşırlar.
Bu olay genellikle direk enjeksiyon sistemine sahip araçlarda görülmektedir.
Oil catch tank’ın kullanım amacı bu hava – yağ buharı karışımını motor içine göndermek yerine bir hazne de depolamaktır. Bu sayede yanma odasına gönderilen hava saflaştırılır, ve motor parçalarınızın yağlanmasının önüne geçilir ve intercooler’ın soğutma görevini tam olarak yerine getirmesi sağlanır. Araca özel uygulamalarımızdan biri aşağıdaki şekilde görülmektedir.
Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde asılı kalıp, film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da hareketi kolaylaştırılmasını sağlayarak sürtünme kayıplarını azaltarak tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlar. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.
Ham petrolün destilasyon edilmesiyle elde edilen dip ürünün yeniden rafinasyonu ile elde edilen baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Fiyatları genelde ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar.
Laboratuvar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerle elde edilen sentetik baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Ancak hem daha iyi performans, hem daha uzun süreli kullanım sunarlar. Termal dayanıklılıkları fazladır. Yağlama görevlerini daha uzun süreler yerine getirip, daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca ve zorlanmaya karşı daha dayanıklıdırlar.
Viskozite basit şekliyle bir yağın kalınlığının ölçüsüdür. Belirli bir sıcaklıkta yağın ne kadar akıcı olduğunu göstermek için de Viskozite Endeksi kullanılır. Genellikle bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, ince ise viskozitesi düşüktür. Viskozite endeksi bize bir yağın ısıya maruz kaldığında ne kadar inceleceğini gösterir. Rakam ne kadar yüksekse, ısıya maruz kaldığında yağ o kadar az incelir. Rakam düşükse yağın viskozitesi düşük, yüksekse viskozitesi yüksektir. Viskozite endeksi aynı zamanda bir yağın belirli koşullar altında nasıl davranacağını da gösterir. Çok yüksek viskoziteli bir yağ (Ör: 50) özellikle düşük sıcaklıklarda motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Çok düşük viskoziteli bir yağ ise (Ör:0) özellikle aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek koruma özelliğini yitirebilir.
Hizmet ettikleri sıcaklık aralığı bakımından yağlar ikiye ayrılır: Tek viskozite ve çok viskoziteli (multi-viskoziteli) yağlar. Tek viskoziteli yağlar hava sıcaklıklarının daimi olarak sabit olduğu durumlara uygundur, dolayısı ile bu tür yağlar hem yaz, hem kış kullanımına uygun değildir (Ör: 15W-40 değil de sadece 10W) Multi-viskozite yağlar ise yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kışın soğuğunda kullanılabilirler. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır. Tek viskoziteli yağların bu dezavantajları üzerine ince bazlı bir tek viskozite yağa çeşitli polimerler eklenmek suretiyle multi-viskozite yağlar üretilmiştir. Eklenen bu polimerler sayesinde multi-viskozite yağlar kışın soğuğunda yada ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında güvenebileceğiniz kadar da kalındırlar.
Tek viskoziteli bir yağın akıcılığı her sıcaklıkta aynıdır. Çok viskoziteli yağlar ise tek viskoziteli yağlardan farklı olarak kendilerini değişen sıcaklıklara adapte ederler. Çok viskoziteli bir yağ tek viskoziteli bir yağa oranla soğuk havalarda daha akıcı, yüksek sıcaklıklarda ise kesinlikle daha kalın ve güvenlidir. Çok viskoziteli yağlar tek viskoziteli yağlara oranla %1,5 ila %3 arasında yakıt tasarrufu sağlarlar. Çok viskoziteli yağlar hem düşük, hem yüksek sıcaklıklarda daha fazla koruma sağlarlar.
Yağın viskozitesinin uygunluğu kullanım yerine göre değişir. Motorun devri ve teknolojisine göre 0W/30 gibi çok ince bir yağ kullanılarak rahatça motorda yağın dolaşması ve her noktayı yağlaması gerekmektedir. 15W/40, 20W/50 gibi yağlar viskozitesi yüksek olduğundan daha düşük devirli motor teknolojisinin olduğu sıcak iklimlerde kullanılır. Günümüzde uzun ömürlü motor yağlarından 0W/30, 5W/30, 10W/40 gibi sentetik yağlar 15W40, 20W/50 gibi mineral yağlara göre çok daha fazla uzun ömürlüdür. Yağ performans sınıfı nedir? Nasıl anlaşılır? Performans sınıfını, ambalajların arka yüzünde yer alan etiket üzerindeki SAE, API ve ACEA değerlerinden anlayabilirsiniz.
SAE sınıflandırması diğerlerinden farklı olarak yağı düşük ve yüksek ısılardaki viskozitesine göre sınıflandırır, dolayısıyla bir miktar daha ayrıntılı olduğu söylenilebilir. SAE sınıflandırmasında derece W harfi ile ayrılan iki rakamdan oluşur. W, winter yani kış anlamındadır ve yağın düşük sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Örneğin 15W-40ta ki 15W gibi. Bu, aynı zamanda yağın baz viskozitesidir, yani polimer eklenmeden önceki asıl viskozitesi. Bu rakam ne kadar düşük olursa yağ o kadar ince olacağından, bu bize aynı zamanda yağın düşük ısılarda ne kadar akıcı olacağını ve motorun ne kadar kolaylıkla çalışacağını da gösterir. İkinci rakam yağın yüksek ısı viskozitesini verir. 15W-40ta ki 40 gibi. Bu rakam ne kadar yüksekse, yağ sıcak iken o kadar viskoziteli, yani kalın demektir. API (American Petroleum Institute) Sınıflandırması Sınıflandırma iki harf ile yapılır. İlk harf yağın benzinli (S) veya dizel (C) motorlardan hangisine uygun olduğunu, ikinci harf ise yağın aynı gruptaki performans değerini gösterir. Performans sınıflaması her iki grupta da A en düşük olmak üzere benzinli motorlar için A-J arası, dizel motorlar için ise C-F arası yapılır. Benzinli motorlarda: (min. performans) SA..SB..SC..SD..SE..SF..SG..SH..SJ (max. performans) Dizel motorlarda: (min. performans) CA..CB..CC..CD..CE..CF (max. performans) ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırması Sınıflandırma bir harfi takip eden bir rakam ile yapılır (A3 gibi). ACEA standardı iki kategoriye ayrılır. Birinci kategori yağın hangi motorda kullanılabileceğini açıklar: Benzinli motorlar için A Dizel otomobil motorları için B Dizel kamyon motorları için C Yağın performans seviyesini ise takip eden rakam belirler: Yakıt ekonomisi için 1 Genel amaç için (ortalama seviye) 2 Yüksek performans için 3 Örneğin A3 benzinli motorlar için yüksek performanslı bir yağı, A1 benzinli motorlar için ekonomi amaçlı bir yağı tanımlar.
Baz yağın kalitesi, SAE, API veya ACEA performans sınıfına göre kullanılan katık paketleri ve miktarlarına göre fiyat farklılıkları gösterebilir.
Yağ eksilmesinin ana nedeni motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojiyle metaller arası boşluklar en aza indirilerek, motorun daha kompakt olması ve daha fazla performans göstermesi sağlanmaktadır. Bunun sonucunda da yağın eksilmesi meydana gelir. Diğer nedenlerde araç tanıtım kitaplarında önerilen performans ve viskozite değerlerine uygun yağ seçilmemesi, motoru sürekli yüksek devirlerde kullanılması ve motor ömrünün azalmış olması veya mekanik bir arıza olması örnek olarak gösterilebilir.
Zorunlu durumlarda aynı viskozite derecesinde ve aynı API sınıfında olan farklı marka yağ eklenebilir. Mineral yağ ile sentetik yağın birbirine karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde motorda ani ya da doğrudan bir zarar oluşmasa bile yağın kimyasal yapısı bozulabilir, motor koruması azalabilir. Bu yöntem geçici bir yöntemdir ve yağın en kısa zamanda tümüyle değiştirilmesi tavsiye edilir.
Çok soğuk havalarda kalınlaşan yağ ilk çalışma anında motorun içinde rahat dolaşamaz ve aracın zor çalışmasına neden olur. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda düşük viskoziteli, kısmi sentetik ya da tam sentetik yağların kullanılması tavsiye edilir.
NOS kısaltmasının anlamı Nitrous Oxide System’dir. NOS, petrol türevi yakıtlarla çalışan araçlarda güç arttırma amaçlı kullanılan bir yakıt katkısıdır.
İçten yanmalı bir motorun gücü, dışarıdan aldığı oksijeni, püskürttüğü yakıtla ne kadar şiddetle patlatabildiğine bağlıdır. Motor modifiyesinin genel amacı motora giren hava (oksijen) benzin karışımını arttırmak ve bu suretle içerideki patlamayı şiddetlendirmektir.
Yani, sistemdeki iki ana değişken, yakıt ve oksijendir. Yakıtın depolanması ve aktarılması kolaydır. NOS Tüpü içten yanmalı bir motora, istenildiğin de motorun yanma odasına yakıt ve havanın yanında “nitrous oxide” gazı veriyor.
Bu gazın soğutucu etkisi, genleşme katsayısını düşürüyor ve yanma odasına normalin çok üstünde miktarda oksijen dolmasına sebep oluyor. Bu sayede yakıt daha iyi yanıyor, patlama çok daha şiddetli gerçekleşiyor ve güç artıyor.
Herhangi bir otomobilde motorunun bileşenleri sahip olduğu güçten daha fazlasını üretebilir veya kaldırabilir. Fakat imalatçı firmalar otomobilin her şartta aynı performansı verebilmesi veya yakıt ekonomisinin düşük seviyede tutabilmesi için ortalama bir beygir gücü ile üretim yaparlar.
Aslında motora eksantrik ve manifold ile daha fazla hava girişi bu sayede piston da sıkıştırma artışı, ve ihtiyaç kadar yakıt sağlanırsa daha fazla beygir gücü üretilebilir.
Nos sadece istenildiği an güç üretebilen bir sistemdir. Daha fazla verilen benzinin aynı zaman dilimi içerisinde yakılmasıyla ortaya çıkan bir güçtür.
Aracınız için doğru kit seçimi zarar vermez bunda artı beygir gücü seçimi anahtar noktadır. Doğru bir uygulama motorda aşınmaya sebebiyet vermez. Silindirde ortaya çıkan enerji artar ve bunları idare edecek farklı birimler de yükü kaldırır. Eğer yük artışları onları idare edecek birimlerin kapasitesini geçerse ilave aşınım meydana gelir. Nos her zaman değil sadece istenildiğinde kullanılmak üzere imal edildiğinden fevkalade avantajlıdır. İleri derecede beygir artışı için dizayn edilen kitlerde buji ve ateşleme zamanlarının geciktirilmesi gibi ilave ayarlarla sisteme zarar vermez. Doğal olarak benzin oktanının da artırılması gerekebilir.
Aracınız için bu uygulamayı düşünüyorsanız iletişim adreslerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz
Bujinin görevi, yanma odasına alınan hava – yakıt karışımını, kıvılcım oluşturarak yakmak – patlatmaktır. Buji, ateşleme bobininden gelen 20.000 – 30.000 voltluk gerilimi, buji tırnaklarından atlatarak kıvılcım (ark) oluşturur. Yüksek gerilimle, tırnaklar arasındaki hava iyonlaşarak ark meydana gelir.
Bujiler benzinli ve benzinli/lpg’li motorlarda kullanılır. Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi kullanılır. Dizel araçlarda, ateşleme bujisi bulunmaz. Dizel motorlar kıvılcımsız, sıkıştırılarak hava ile patlatmalı olarak çalışırlar.
Bujiler, porselen bir gövdeyle yalıtılmışlardır. Bujinin ortasından bir orta elektrot geçer, orta elektrottan + yüklü yüksek bir gerilim geçer. Bujinin uç kısmında ise, buji tırnağı bulunur, şasiye (-) yük ile bağlıdır. Kıvılcım işte bu + ve – uçlar arasındaki yük gerilim farkından oluşur. Yapısı genelde nikel alaşımdır.
Bujilerin tırnak yapıları, kıvılcımın güçlü ve zayıf olmasında etkilidir. Bujilerde kıvılcımın ne kadar güçlü olursa, motorda yanma o kadar iyi olacak, motor performansı ve yakıt tasarrufu iyileşecektir. Buji tırnakları ne kadar ince – sivri yapıda olursa, kıvılcım o kadar iyi olur.
Burun porseleni kısa olan bujilere soğuk buji denir. Burun porseleni kısa olduğundan yanma odasındaki sıcaklığın temas yüzeyi daha az olacaktır, daha az ısınacaktır. Bu bujilerin ısı kapasiteleri daha yüksektir.
Bujiler en iyi şekilde çalışabilmek için özel bir sıcaklık aralığına ihtiyaç duyarlar. Bu sıcaklık aralığının alt sınırı 450 C buji sıcaklığı düzeyindedir, yani kendi kendini temizleme sıcaklığıdır. Bu sıcaklık eşiğinden itibaren, birikmiş kurum parçacıkları izolatör ucunda yakılarak ortadan kaldırılır.
Çalışma sıcaklığı uzun süreli olarak bunun altında kalırsa, elektriksel iletken kurum parçacıkları birikebilir, hatta sonunda ateşleme gerilimi kıvılcım oluşturmak yerine kurum tabakası üzerinden araç topraklamasına akabilir.
850 C buji sıcaklığından itibaren izolatör o kadar çok ısınır ki, yüzeyinde kızdırma ateşlemeleri adı verilen kontrolsüz ateşlemeler meydana gelebilir. Bu tür kontrolsüz anormal yanmalar, motorda hasarlara neden olabilir.
Bujiler en iyi şekilde çalışabilmek için özel bir sıcaklık aralığına ihtiyaç duyarlar.
Bujiler, motorda yanma olayını başlatır ve yanma kalitesini direkt olarak etkiler. Bu sebeple uygun bujiler kullanmak, aracın yakıt tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Buji Özellikleri Neler Olmalıdır ?
Binek otomobillerde kullanılan bujiler genelde 12mm veya 14mm çapında olmaktadır.
Buji tırnak aralığı katalog değerine uygun olarak ayarlanmalıdır. Bu değer klasik ateşleme sistemlerinde 0,6mm – 0,8mm, elektronik ateşleme sistemlerinde ise 0,8mm – 1,1mm civarındadır.
Buji tırnak aralığı zamanla aşıntı sonucu büyür, normal olarak bujinin söküldüğünde temizlenmesi ve tırnak aralığının ayarlanması gerekir. Tırnak aralığı sentil ile kontrol edilerek ayarlanır.
Beygir gücü kavramı genellikle otomobil ve elektrik motorlarının güçlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Aslında basit bir kavramdır fakat halk arasında tanımlanırken yapılan bazı yanlışlıklar bu kavramı içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Öyle ki 100 beygirlik araba deyince, 100 tane atın ürettiği güç şeklinde anlaşıldığı oluyor. Beygir gücü ifadesi günümüzde en fazla otomobilleri tanıtırken kullanılmakta ancak bu kavramın temeli çok eskilere dayanmaktadır.
Beygir gücü, İngilizce karşılığı ile Horse Power (HP) kavramını ilk kez 1872 yılında kullanan kişi James Watt’tır. James Watt, buharlı makineler üzerinde çalışan ve onları geliştiren İskoçyalı başarılı bir mucit ve mühendistir. Bu mucit geliştirdiği buharlı makineleri pazarlarken müşteriye makinenin gücü hakkında bilgi vermesi gerekiyordu ve o zamanlarda makineler fazla gelişmemiş olduğu için güç deyince insanların aklına atlar gelmekteydi. James Watt’da bu yolu izledi ve gücün simgesi haline gelen atlar üzerinden işe koyuldu.
Kömür madenlerinde yük taşıyan atları bir süre gözlemleyen Watt, ölçümleri sonucunda bir atın 45 kilogramlık kömürü 1 saniyede 1,11 metre uzağa taşıyabildiğini tespit etti.
Böylece bir at Ağırlık x Yol olarak 50 Kilogram – Metrelik iş yapmış oluyordu. James Watt nedeni bilinmemekle birlikte sonucu yüzde 50 oranında arttırarak 75 Kilogram – Metreye tamamladı ve buna da 1 beygir gücü (hp) dedi.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminin görevi, yanma odasına alınan hava – yakıt karışımının en uygun anda buji ile ateşleyerek yanmayı başlatmak için gerekli avansı vermektir.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminde her silindir için ayrı bir ateşleme bobini kullanılmıştır, ateşleme bobinin içerisinde ateşleyici ünite, primer ve sekonder sargılar ve direkt bujiye bağlanabilirler.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminde buji kablosu yoktur. Bujinin tepesinde bulunan ateşleme bobinlerini 12 V ve sinyal akımıyla besleyen elektrik kablosu ve soket vardır.
Her silindire ait bobin primer devresinin kontrolü, motor kontrol ünitesine (ECU) bağlanmıştır.
ECU, motorun o anki çalışma koşullarına göre en uygun ateşleme avansını belirleyerek sırası gelen silindir bobininin primer devre akımını keser ve bobinin sekonder devresinde yüksek gerilimin oluşmasını sağlar. İlgili silindirin zamanlaması, eksantrik mili üzerinde bulunan zamanlama (faz) sensörü ve krank milinden alınan Ü.Ö.N. ve devir sinyali ile belirlenir.
Motorun ateşleme sistemini ve ateşleme avansını kontrol edip çalıştıran ECU bu işi, çeşitli sensörlerden bilgiler alarak ve bu bilgilere göre hafızasındaki programı uygulayarak yapar. Ateşleme sistemi çalıştırılırken ve avans düzenlenirken; krank mili konum sensörü, eksantrik mili konum sensörü, vuruntu sensörü, gaz kelebeği konum sensörü, hava akış ölçer (debimetre) ve motor soğutma suyu sıcaklık sensöründen anlık olarak bilgiler, elektronik kontrol ünitesine iletilir ve yorumlanır.
Akü, her buji için ateşleme bobinleri, ateşleme bobinlerinde bulunan ateşleyici elektronik devreler, ateşleme bobinlerine bağlı besleme ve sinyal kabloları, ECU, sensörler…
Elektronik avans, tertibatında ateşleme avansı, sensörlerin verdiği bilgiler ışığında ECU tarafından belirlenir.
Devir ve Ü.Ö.N. sensörü : Volan arkasındaki dişliden ya da krank mili kasnağı üzerinden motor devri ve Ü.Ö.N. bilgisi alınır.
Mutlak basınç sensörü : Emme manifoldu üzerinden emme manifoldu vakum değeri alınır.
Gaz kelebeği konum sensörü : Motorun rölanti ve üst hızlarda çalışma bilgisi alınır.
Giren hava sıcaklık sensörü : Emme manifolduna giren havanın sıcaklık bilgisi alınır.
Motor soğutma suyu sıcaklık sensörü : Motor soğutma suyu sıcaklığı bilgisi alınır.
Vuruntu sensörü : Motordaki ateşleme vuruntusu olup olmadığnın bilgisi alınır.
Elektronik kontrol ünitesinde her duruma, yani her devir sayısına ve yük noktasına ait yakıt tüketimi ve egzoz gazları için en uygun ateşleme noktaları programlanmıştır. ECU, giriş sinyallerini alır ve ateşleme tanıma alanından gerekli ateşleme açısını hesaplar. Ardından çıkış sinyalini kumanda cihazının son kademesine gönderir, bu ise ateşleme bobininin primer devresini kumanda ederek avansı en uygun değere ayarlar. Ateşleme (avans) ayarı ve ateşleme hareketinin bitirilmesi, elektronik kumanda cihazı tarafından yapılır.
Ateşleme Sisteminin Avantajları Nelerdir ?
Elektronik Kontrol Ünitesinde her duruma, yani her devir sayısına ve yük noktasına ait yakıt tüketimi ve egzoz gazları için en uygun ateşleme noktaları programlanmıştır. ECU, giriş sinyallerini alır ve ateşleme tanıma alanından gerekli ateşleme açısını hesaplar. Ardından çıkış sinyalini kumanda cihazının son kademesine gönderir, bu ise ateşleme bobininin primer devresine kumanda ederek avansı en uygun değere ayarlar.
Ateşleme (avans) ayarı ve ateşleme hareketinin bitirilmesi, elektronik kumanda cihazı tarafından yapılır.
Kamber, kaster ve toe açıları araç dinamiği ile ilgilenenler için pek yabancı olmadıkları kavramlardır. Bu açılar aracımızın yol üzerindeki güvenliğini ve lastik ömrünü belirleyen en büyük etkendir. Bu açıların kullanımına göre optimum ayarlanması ile araç sürüş kabiliyetleri arttırılabilir.
Kamber, kaster ve toe arasında en çok tartışılan ve anlaşmazlığa yol açan kamber açısıdır. Taşıtın ön tekerleklerine önden bakıldığında düşey eksene göre, tekerleğin üst kısmının aracın merkezine ya da dışarı doğru eğimine kamber açısı denir. Tekerleğin üst kısmı dışa doğru belirli bir açı ile eğim yapıyorsa pozitif kamber, içe doğru eğimli bir açı yapıyorsa negatif kamber olarak adlandırılmaktadır.
Görünüm olarak negatif kamber açısı daha havalı olduğu için , genel itibari ile daha popüler olsa da, bu açının pozitif ve negatif olmasının bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Negatif kamber açısı ile ayarlanmış olan bir ön düzen geometrisi, kullanıcıya dönüşlerde yüksek yol tutunma kabiliyeti kazandıracaktır. Ancak negatif kamber açısı düz yolda yapılan sürüşlerde kontak bölgesini küçülttüğü için tutunmayı azaltacaktır.
Ayrıca negatif kamber açısı uygulandığında tekerler birbirine doğru bir kuvvet oluşturmaktadır. Bu kuvvet her iki tekerlekte zemine bastığında birbirini dengelemektedir. fakat tekerleklerden biri ile yol arasındaki temas kesildiğinde, kuvvetin dengelenmesi bozulduğundan araç, yerden teması kesilen tarafa doğru kayma eğilimi gösterecektir.
Kamber açısının sıfır yapılması aracın düz yolda ilerlerken yerle temasını güçlendirebilecektir fakat, bu şekilde yapılan bir ayarlama dönüşlerde tekerlekler üzerinde yüksek aşınmaya neden olacaktır.
Optimum kamber açısının seçimi kullanış şekline çok bağlıdır.Örneğin bir arazi aracında pozitif kamber açısı verilerek araç direksiyonun daha ağır tepki vermesi ve aracın daha düz bir şekilde yol alması sağlanır. Şehir içi araçlarında ise gerek tekerlek aşınması düşünülerek gerekse yol tutunması düşünerek negatif kamber açısı verilerek ayarlama yapılmaktadır.
Taşıt tekerleklerine yandan bakıldığında görülen, aks piminin veya alt ve üst salıncak rotillerini birleştiren doğrunun taşıtın önüne veya arkasına doğru yaptığı eğime kaster denir. Tekerleğe yan tarafından bakıldığında pimin üst kısmının arkaya doğru eğimi “Pozitif Kaster“, tersi ise “Negatif Kaster” olarak adlandırılır. Günümüz taşıtlarında her iki duruma da rastlamak mümkündür.
Genel itibari ile pozitif kaster açısı arasında yüksek hızlarda daha stabil davranmasını sağlamaktadır. Ayrıca pozitif olarak verilen kaster yol üzerinde daha kolay direksiyon kabiliyeti sunmaktadır.
Şehir içerisinde kullanılan birçok araçta, cross – kaster şekilde bir kaster açı düzeni bulunmaktadır. Bu düzen sayesinde, sürücü araç direksiyon kabiliyetini kaybettiğinde aracın sağa doğru yönelmesi sağlanır. Bu sayede aracın karşıdan gelen trafiğe yönelmesi engellenmektedir.
Araca hareket veren ön tekerleklere üstten bakıldığında görülen, tekerleklerin ön kısmının arkaya göre farklı mesafede olması durumudur. Ön tarafın arkaya göre kapalı olmasına toe-in, açık olmasına da toe-out denir.
Taşıt düz yolda hareket ederken tahrik tekerleklerinin ve yükün etkisi ile ön tekerlekler, arkadan itişli araçlarda genellikle dışa doğru açılmaya, önden çekişli araçlarda ise içe doğru kapanmaya zorlanır. Bu nedenle önden çekişli araçlarda ön tekerleklere toe – out, arkadan çekişli araçlarda ise toe – in verilir.
Taşıt ön tekerleklerine, üretici bir firma tarafından belirlenmiş değerlerin dışında fazla miktarda toe – in veya toe – out verilmişse bu durum tekerleklerde yuvarlanma direncinin artmasına sebep olur. Ayrıca tekerleklerin, içten veya dıştan anormal derecede düzensiz aşınmalarına yol açar. Bu aşınma, yanal yönde testere dişi şeklinde kendini gösterir.
Bu ayarlamada araç tipi önemlidir. Yani bir arazi aracından şehir için aracın performansını beklememek gerekir. Hatta bu performansı beklemek ölümcül kazalara neden olabilir.
Türkçe kelime anlamı turbo zamanlayıcı olan turbo timer, erken turbo aşınmasını ve arızasını önlemek için motorun gereken soğutma süresini otomatik olarak gerçekleştirmek, aracın motorunu önceden belirlenmiş bir süre boyunca rölantide çalıştırmak üzere tasarlanmış bir cihazdır.
Aşırı beslemeli bir motora sahip araç çok uzun süreli bir sürüşten sonra, aracın motorunu rölantide çalıştırmak önemlidir. Böylece turbo sisteminin egzoz ve emme kanallarındaki düşük gaz sıcaklıklarından soğuması sağlanabilir.
Aynı zamanda motordaki yağlama yağı düzgün bir şekilde dolaşıma girer, aksi halde yüksek hızda dönen turbo mili ve yatağı arasında sıkışan motor yağı, yağlayıcı görevini düzgün bir şekilde yerine getiremez. Modern araçlarda turbo sistemleri ile ilgili olarak; turbo timer, araç kapanmadan önce birkaç dakika boyunca aracın çalıştırılmasını sağlamaktadır. Turbo timerlar genellikle dijital elektronik sistemler üzerine kuruludur.
Çoğunlukla harici bir anahtarla devre dışı bırakılabilir, bu normalde el freni veya üzerinde bulunan bir tuş sayesinde gerçekleştirilir.
Aracınız için turbo timer uygulaması düşünüyorsanız, iletişim adreslerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Otomobil fren sistemlerinde kullanılan performanslı fren diskleri frenleme sırasında yüksek ve sabit bir sürtünme düzeyi sağlar. Daha büyük disk frenler sayesinde frenlemede ısı sorunu azalır ayrıca hem fren mesafesi azalır hem de fren gücünde ısınmadan kaynaklanan azalma daha az olur.
Karbon seramik fren diskleri ise geleceğin otomobil fren teknolojisi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Formula 1 araçlarında da kullanılan seramik diskler 1999 yılında Porsche trafından geliştirildi. PCCB (Porsche Ceramik Composit Brake) adıyla anılan sistem yüksek performanslı lüks otomobillerde kullanılmaktadır.
Yüksek Performaslı Frenlerin Özellikleri
Etanol yakıtı, otomobiller ve diğer motorlu araçlarda, tek başına bir yakıt olarak ya da benzine karıştırılan bir katkı maddesidir.
Etanol, hava kirliliğini azaltmak ya da petrol ürünlerinin tüketimini azaltmak amacıyla, benzinle değişik oranlarda karıştırılarak kullanılabilir. En yaygın uygulamalar E10 ya da E85 diye bilinen sırasıyla %10 ve %85 etanol içeren karışımlardır.
Etanolün yakıt hücrelerinde kullanımı da yaygınlaşmaktadır.
Etanol şekerin (glukoz) fermante edilmesiyle elde edilen kimyasal maddedir. Etil alkol veya bitkisel alkol olarak da bilinir. Mısır, şeker kamışı, şeker pancarı, buğday gibi tarımsal ham maddelerden üretilir. Bitkilerden elde edilen etanol (biyo-etanol), sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak, sağladığı çevresel ve ekonomik yararlar nedeniyle, fosil yakıtlara göre avantajlar sağlamaktadır.
Etanol, yaygın olarak şeker kamışı ve mısırdan elde edilmektedir. Ancak etanol elde etmek için, bugün kullanılan teknolojiler, etanolden elde edilen enerjinin yaklaşık %70 fazlasını harcamayı gerektirdiğinden, hala fosil yakıtlar karşısında yeterince rekabet edici değildir.
Genel olarak, bir benzin karışımındaki etanol miktarı yükseldikçe, standart araba motorları için uygunluğu azalmaktadır. Saf etanol kauçuk ve plastiklerle reaksiyona girdiği ya da onları çözdüğü için tadilat görmemiş motorlarda direk olarak kullanılamaz.
Saf etanol (116 AKI, 129 RON), normal benzine (86/87 AKI, 91/92 RON) göre çok daha yüksek oktan oranına sahiptir. Bu nedenle, en fazla yarar için, ateşleme zamanı ve sıkıştırma oranının değiştirilmesini gerektirir. Saf benzin yakıtlı bir aracı, saf etanol yakıtlı bir araca dönüştürmek için, %30-40 kadar daha yüksek hacimli yakıt pompası kullanımını gerektirir. Etanol akaryakıta göre %34 daha az enerji barındırır, bunun için diyebiliriz ki saf etanolle hareket eden bir araç aynı koşullarda saf akaryakıtla hareket eden aynı araçtan aynı yakıt tüketimiyle %34 daha az yol alabilir. E85 (%85 etanol, %15 benzin), kurşunsuz benzine göre %28.9 fazla yakıt tüketimine neden oluyor.
Etanolle çalışan motorlar, 13°C’nin altındaki sıcaklıklarda yanmayı maksimize edebilmek ve yanmamış, buharlaşmamış etanolü minimize edebilmek için, soğuk ortamda çalıştırma sistemine ihtiyaç duyarlar. Etanolün %10 ile %30 arasında bir karışımda kullanılması durumunda, hiçbir motor tadilatına ihtiyaç duyulmamaktadır. Pek çok yeni araç, bu oranlardaki karışımlarda güvenle çalışabilirler.
1999 yılndan başlayarak, dünyada artan sayıda pek çok araç, tadilat gerektirmeksizin, %0 etanolden %85 etanole kadar çalışabilecek şekilde üretilmişlerdir. Pek çok hafif kamyon, kamyonet ve SUV, dual yakıt ya da esnek yakıtlı araç olarak üretilmektedir. Bu motorlar, yakıt cinsini otomatik olarak belirleyerek motor davranışlarını, temel olarak, silindirin içerisindeki hava yakıt karışımıyla ayarlarlar.
Etanol, akaryakıta göre daha yüksek oktan değerine (patlamadan önce yakıtın dayanabileceği sıkıştırılma oranı) sahiptir. Normal kurşunsuz akaryakıt 85 oktan, Premium akaryakıt 95-97 oktan iken yüksek etanol karışımları 105 oktan ve üzeri değerlere sahiptir.
Etanol yanarken benzine göre çok daha düşük sıcaklıkta egzoz gazı salınımı yapar. Bu da turbo beslemeli araçlarda turbonun türbin sıcaklığını düşük tutar, daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca akaryakıta göre yüksek oktan değerine sahip olması sayesinde daha yüksek basınçlı turbo besleme yapılabilir ve bu da aracın performansında çok büyük artışa neden olur.
Bu konuda en büyük artısı yenilenebilir enerji olması olan etanol, üretim şekline göre değişse de petrol türevlerine göre daha az karbondioksit salınımına sahiptir ancak yeşil bir enerji olup olmadığı tartışılır. Çünkü etanol üretimi için besin ürünleri kullanılır ve bu ürünleri üretmek için çok büyük verimli araziye ve su kaynaklarına ihtiyaç duyulur.
Etanol petrol kullanımını azaltmak açısından çok iyi bir yakıt türü olsa da, günlük kullanım açısından ekonomik olmaması nedeniyle petrol türevleri kadar yaygın değildir. Modifiye edilmiş yüksek performans araçlarda kullanılmak için çok iyi bir seçimdir. Motorsporlarında da bu nedenle tercih edilir. E85 yakıt ile kullanılan yarış aracımız. (2016 Konya Oto Drag yarışları)
Hareketini krank milinden alan motorun yardımcı milidir. Dört zamanlı bir motorda krank mili iki tur yaptığında eksantrik mili bir tur yapar. Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır. Kam milleri yüksek kaliteli karbon çeliklerinden genellikle döküm yöntemi ile imal edilir. Genellikle kaliteli çelik alaşımlarından presle dövülerek yada dökülerek tek parça olarak üretilirler. Mil üzerinde muylular, kamlar ve hareket verme dişlileri vardır.
Kam mili hareketini krank milinden dişli, zincir veya kayış yardımıyla alır. Kullanılan kayışın ismi, motorun hayati parçaları arasında anılan triger kayışıdır. Krank mili ile kam mili arasındaki mesafe çok yakınsa dişli teması ile hareket aktarılır. Dişli ile aktarma aslında en verimli ve sorunsuz sistemdir fakat silindirleri sıra tipli olan motorlarda bu mümkün olamamaktadır. Çünkü aradaki mesafe dişliyle aktarılamayacak kadar fazladır.
V tipi motorlarda ise, dişli kullanılabilir. Sıra tipli motorlarda triger kayışı veya zincir kullanılır. Triger kayışı kopabilir veya sıyırabilir, bu da motorda telafisi olmayan hasarlara neden olabilmektedir. Zincirde ise, kopma daha nadir görülmektedir ve kopma olsa bile araç stop ederek motora zarar gelmesi engellenir. Fakat kayış sıyırdığında hareket devam ettiğinden supap zamanlamaları değişir ve bu da telafisi mümkün olmayan sıralama hatalarına dolayısıyla yanlış zamanda ateşlenen pistonlar nedeniyle krank milinin kırılmasına neden olabilir.
Kam milinin ana görevi belirtildiği üzere supapları açıp kapatmaktır. Üstten eksantrikli motorlarda kam milinin kamları ile külbitörler direkt temas halindedir. Kam mili külbitöre hareket verir, külbitörler ise supapları açar.
Sıkça görülen eksantrik mili arızaları ; Aşınma daha çok kamın ucunda ve yanaklarında gerçekleşir. Uçtaki aşıntı supapların daha az açılmasına; yanaklardaki aşıntı ise, supapların sesli çalışmasına ve erken açılıp kapanmalarına neden olur. Aşınma hızı ve süresi, kam yüzeyinin sertliğine, supap boşluğuna, supap yayı sertliğine ve değiştirilme süresine göre değişir. Supapların açılıp-kapanma zamanlamasındaki en ufak değişim kötü yanmaya, dolayısıyla motorun güçten düşmesine neden olur.
Motor gücünü arttırmayı sağlayan yöntemlerden biride standarttan daha yüksek dereceli eksantrik mili takmaktır. Milin görevi emme ve egzoz supaplarını kontrol etmektir. En eski ve verimli yollardan biri olan eksantrik mili modifikasyonu sonucunda %35 e varan güç artışı sağlanabilir. Yüksek dereceli versiyonlar, supapların açılma ve kapanma zamanlarını uzun tutarak yanma odasına birim zamanda daha fazla yakıt ve hava girmesini sağlar. Dolayısıyla daha fazla yanma gerçekleşir. Bu daha fazla güç anlamına gelir. Milin üzerindeki kamların açıları ve yapısına göre tork yada güç etkilenir. Sivri kam milleri, supapları erken açarak torkun artmasını sağlarken, geniş tepeli kamlar gücü artırmak için tercih edilir.
Yüksek dereceli eksantrik milleri, motorun rölanti devrini de yükseltir. Ancak bunu yaparken motorun rölantide dengesiz çalışmasına neden olabilir. Verimli bir modifikasyon işlemi için, eksantrik milinin dışında supapların hareketini sağlayan diger mekanik ve elektronik parçaların da geliştirilmesinde yarar var. Örneğin supaplar, supap yayları, eksantrik mili kasnakları, beyin programı, ateşleme sistemi gibi.
LIFT : Lift, eksantrik milinin supapları ne kadar bastırdığını gösteren değerdir.
DURATION : Supapın yatağından çıktığı zamanki derece ölçümüdür.
OVERLAP : Giriş ve çıkış supaplarının aynı anda açık olduğu sürenin derecesidir. Giriş eksantrik milinin açılış numarası çıkış eksantrik milinin kapanış numarasına eklenerek hesaplanır.
POWER BAND : Eksantriğin gücünü verimli bir şekilde verebildiği devir aralığıdır.
Dump valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını filtreye geri yollayarak kompresör türbinin yavaşlamasına engel olmak için üretilmiş bir parçadır.
Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde gaz kelebeği kapanır fakat turbo hala dönmeye devam etmektedir. Sistem kapalı bir devreye sahip olduğundan, turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç, kompresör türbinine büyük bir kuvvet uygulayarak türbinin dönüş yönünün tersine dönmesi için zorlar. Bu olay kompresör türbinin yavaşlamasına sebep olur. Gaza tekrar basıldığında turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için kompresör türbinini tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump valve bu performans kaybını önler.
Ayağınızı gazdan çektiğinizde gaz kelebeği kapalı konumda olduğundan dump valve hemen devreye girerek turbonun bastığı havayı emme manifoldunda oluşan vakum yardımıyla dışarı verir, bu sayede turbonun önceden bastığı hava geri tepmeyeceği ve bir geri basınç uygulamayacağı için kompresör türbini yavaşlamaz, tekrar gaza bastığınız anda türbin yavaşlamamış olduğu için turbo basıncı hemen tepe noktasına ulaşır ve ani gazdan çekme ve basmalar arasında performans kaybı yaşamamış olursunuz.
Sektörde bilinen adıyla downpipe, genel olarak turbo sistemine sahip araçların egzoz sisteminde turbo ile katalitik konvertör sistemini birleştirmek amacıyla kullanılır. Günümüzde otomotiv firmaları, ürettikleri araçların egzoz sistemlerini mümkün olduğu kadar ucuz, kolay ve özensiz imal etmekte ve performans kayıplarını pek önemsememektedirler.
Bundan dolayı egzoz sistemlerinde genel olarak çok sayıda kavis ve büküm bulunmaktadır. Kavis ve bükümler, aracın egzoz gaz çıkışını yavaşlattığından turbo sistemini sınırlandırmaktadır. Katalitik konvertör ise içinde bulunan çok sayıda kanaldan dolayı çok az bir yakıt tasarrufu sağlamakta ve aracın performansında düşüşlere sebebiyet vermektedir.
Aracınız için downpipe yaptırmak ve ya satın almak istiyorsanız iletişim adreslerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Günümüz otomotiv üreticilerinin araçlarında kullandıkları amortisör ve yay sistemleri araç kullanıcılarının istekleri doğrultusunda müdahaleye izin vermemektedir. Bu sebeple, kullanıcılar için geliştirilmiş olan coilover sistemleri araçlarda kullanılmaktadır.
Coilover sistemleri ile aracınızın yol tutuş performansını iyileştirebilir,dış görünümünde farklılıklar yaratabilirsiniz.
Coilover, aracınız için yükseklik – alçaklık ayarı, amortisörleriniz için sertlik ayarı ve aracınızın sürüş dinamiklerinden olan kamber açısını ayarlama imkanı sağlar.
Sertlik ve yumuşaklık ayarı tüm coilover sistemlerinde bulunmamaktadır. Özellikle pist kullanımı için geliştirilmiş sistemlerdir.
Coilover’ın top mount kısmında bulunan bir çek valf sayesinde amortisörün içinde bulunan yağ basıncının isteğe göre düzenlenmesiyle amortisörün sertleştirilmesi ve yumuşatılması gerçekleştirilir. Coilover yaylarının altında bulunan ayar somunu (Adjusting Perch) ile aracınıza yükseklik ve alçaklık ayarı yapabilmenize olanak sağlar. Ayrıca aracınızın ön düzeninde bulunan kamber oranını bir uzman yardımıyla isteğiniz doğrultusunda değiştirmek için coilover tercih edebilirsiniz.
Bir otomobilin en önemli bölümlerinden biri de içindeki süspansiyon sistemidir. Süspansiyon sistemlerindeki amaç, lastiklerle yol arasındaki sürtünmeyi arttırmaktır. Bu sayede sürüş kalitesi artar ve aracın kontrolü daha kolay olur. Süspansiyon sistemleri araç içinde bulunan kişilerin güvenliği ve konforu için son derecede önemlidir. Bu sistem sayesinde araçlar kasislerden veya engebeli yolardan geçerken zemin ile bağlantısı kesilmez ve araç içindekiler sanki düz bir yolda yolculuk ediyormuş gibi hisseder.
Yaylar süspansiyon sistemindeki en önemli parçalardan biridir. Tekerleklerin dışında aracın bütün yükünü üzerlerine alırlar. Esnek olmaları sayesinde tümseklerde tekerlerin şasiye yaklaşmasını, çukurlarda da, tekerleklerin şasiden uzaklaşmasını sağlarlar. Bu sayede oluşan sarsıntıların hissedilmesini önemli ölçüde engellerler.
Bir süspansiyon sistemi bir fırlatma mekanizması gibi çalışır. Sistemde bulunan yaylar üzerlerine binen yükü hafifleterek ters yöne iletir. Daha iyi açıklamak gerekirse araç bir tümsekten geçerken yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken ters yönde tekerleği geri iter. Bunun sonucu araç yukarı doğru seker, ardından yerçekiminin etkisiyle tekrar yere iner ve bir daha kuvvet oluşur. Bu olaylar sürekli böyle durmadan devam eder. Bunun engellenmesini sağlayan ve sürekli tekrarlanan salınımları bloke ederek yok eden parçaya amortisör adı verilir.
Günümüzdeki araçların hepsinde boru amortisörleri kullanılır. Bu amortisörler etki bakımından tek tesirli ve çift tesirli olmak üzere ikiye ayrılır. Tek tesirli amorsitörler açılıp kapanma halinden sadece birinde çalışır diğerinde serbesttir. Çift etkili amortisör ise hem açılma halinde hem de kapanma halinde görev yapar. En çok kullanılan amortisör çift etkili amortisördür.
Çalışma prensibinde üzerine ağırlık binen amortisör kapanmaya zorlanır. Amortisör kapanmaya başlamasından sonra amortisör mili , hidrolik yağ ile dolu silindir içinde aşağı yönde ilerlemeye çalışır. Ancak sıvılar sıkıştırılamayacağı için hidrolik sıvı yer değiştirir. Pistonun baskısı sürerken hidrolik sıvı pistonun ucundan dışarıya çıkmaya çalışır. Böylelikle amortisör üzerindeki basıncın çoğu hidrolik sıvının sürtünme kuvveti tarafından etkisiz hale getirilir. Amortisöre ters yönde baskı uygulandığında ise tam tersi olur. İster genişleme ister sıkışma farketmez. Sonuçta amortisör içindeki pistonun hareketi yavaşlatılarak iletilir. Böylelikle tekerlekteki salınım ve titreşim eylemleri kısa sürede yok edilir.
Askı Sistemleri
Süspansiyon sistemini oluşturan parçalardan biri de askı sistemleridir. Aracın tekerleklere olan bağlantısını sağlayan sistemlerin hepsine askı sistemleri denir. Ön tekerlerin bağlanmasını sağlayan sisteme ön askı sistemi, arka tekerleklerin bağlantısını sağlayan sisteme de arka askı sistemi denir. Askı sistemi, tekerlerin virajda ve dönüşlerde yola sürekli düz basmasını sağlar. Ayrıca yol üzerindeki engebeliklerde çıkıntılardan meydana gelen titreşimleri azaltır. Sabit ve serbest askı olmak üzere ikiye ayrılır.
Rotiller
Süspansiyon sistemlerinde bulunan rotiller boyutu küçük olmasına rağmen sistemin en önemli parçalarından biridir. Rotilller aks başının salıncaklara bağlantısını sağlar. Rotiller ikiye ayrılır. Aks başını üst salıncağa bağlayan rotile üst rotil, alt salıncağa bağlayan rotile de alt rotil adı verilir. Rotillere sonradan bir yağlama işlemi yapılamaz. Bu yüzden üretilirken yağlanırlar. Rotillerin amacı, aks bağlantılarının farklı durumlar olsa dahi tekerleğe bağlı kalmasını sağlar.
Denge Çubukları
Denge çubuklarının bir diğer adı da stabilizatördür. Araç viraj alırken savrulma sonucunda dışta kalan yay basılmaya, içeride kalan yay da açılmaya zorlanır. Böyle durumlarda denge çubuğu burularak tekerlek arasındaki farkı azaltır. Bu sayede direksiyon hakimiyeti artar ve aracın savrulması önlenir.
Bir egzozun amacı oluşan yakıt gazlarını aracın dışına atmaktır. Çoğu kişi önemsiz gibi görse de aracın performansının artması için bu gazların dışarıya sağlıklı bir şekilde atılması çok önemlidir. Normal araçlarda kullanılan susturuculu egzozlar havanın dışarı atılması anında bir direnç oluşturur. Bu olay haliyle aracın performansını da etkiler. Egzoz modifiyesinin ana amacı, egzozdan çıkan atık gazın dışarıya daha kolay atılmasını sağlamaktır. Bir diğer önemli amacı ise egzoz gazlarını, aracın susturucularından dışarıya göndermek için uyguladıkları direnci azaltmaktır.
Normal araçlarda bulunan standart egzoz susturucuları, adından da anlaşıldığı üzere motordan gelen sesleri azaltıp etkisiz hale getirmek için yapılmışlardır. Ancak bu motordan gelen sesleri etkisiz hale getirme olayı sırasında meydana gelen egzoz gazlarının çıkışı da zorlanır. Bu olay da aracın performansının düşmesine neden olur. İşte bu olayın gerçekleşmesini engellemek için performans tipi egzoz susturucuları üretilmiştir. Bu susturucular egzoz sesini çok az keser. Bunun sonucu gaza basıldığında dışarı oldukça fazla bir ses çıkar. Ancak bunun yanında motordan çıkan yakıt gazları da dışarıya çok kolay bir şekilde salınır. Aracın dışarıya çıkardığı ses de o kadar fazla rahatsız edici bir ses değildir. Yarış motorsikletlerinden çıkan sese benzer sportif ve güzel bir ses çıkarırlar.
Bir araçtaki egzoz sisteminin üstünde iki adet susturucu bulunur. Enjeksiyonlu arabalarda ise egzoz sisteminin üstünde yer alan susturucuların yanında bir tane de egzoz gazını temizlemeye yarayan katalitik konvertör adında bir parça bulunur. Egzoz sistemi üzerinde bulunan susturucular orta ve arka susturucu olarak ikiye ayrılır. Egzoz modifiye işlemi gerçekleştirilirken arka susturucu üzerinde işlem yapılır. Arka susturucuyu değiştirmek araçta daha fazla performans sağlar. Orta susturucuyu da değiştirmek kullanıcıya bir performans artışı verir ama arka susturucu kadar artış sağlamaz.
Araçtan iyi bir performans alabilmek için egzoz sistemi komple değiştirilmesi en iyisidir. Egzoz sisteminin komple değişmesi, sadece arka susturucuyu değiştirmek değildir. Bunun yanında orta susturucu da performans tipi susturucularla değiştirmek, egzoz borularını daha geniş borularla değiştirmek, katalitik konvektörün iptal edilmesi veya performans katalitik konvektör ile değiştirilmesi gereklidir. Bu eylemlerin en sonunda ise Headers adı verilen egzoz manifoldu sisteminin yenilenmesi vardır. Ancak bu işlemin maaliyeti diğerlerine göre daha fazladır.
Aracın çıkardığı sesin değişik ve fazla olması aslında kişiden kişiye farklılık gösteren bir unsurdur. Bu konuda birşey söylemek doğru olmaz. Çıkan ses bazı kişilerin hoşuna giderken bazıları da hoşlanmayabilir. Ayrıca bu ses olayı susturucu markalarına göre farklılık göstermektedir. Örneğin Supersprint performans susturucular daha az ses çıkarmasıyla bilinir. Supersprint performans susturucuları tüv onaylıdır ve kullanımında sorun olmaz. Yüksek bir performansa sahip olan bir susturucu çok yüksek derecede ses çıkarır. Bu susturucuyu kullanmak çevrenizdeki bazı kişileri rahatsız edebileceği gibi trafik polisleri ile sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Modifiye edilmiş performans egzoz sisteminin etkisi aracın kullanıldığı farklı devirlere göre değişiklikler gösterebilir. Yüksek devirlerde, motor gücünde %10’a kadar artış sağlayabilir. Ancak düşük devirlerde kullanılması o kadar etki yaratmaz. Hatta bir miktar güç düşüşüne bile neden olabilir. Bu sistem genellikle aracını yüksek devirlerde kullanan kullanıcılar için tavsiye edilir. Aracını trafikte, sakin ve yavaş sürüşlerde kullanan kişiler bekledikleri kadar bir etki göremez.
Kilitli diferansiyelin nasıl çalıştığını anlamamız için önce normal diferansiyelin ne işe yaradığını bilmemiz gerekir. Bir diferansiyelin amacı, çekişi sağlayan tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlamaktır. Bir diferansiyel kilidi, tekerleğin boşa dönmesinde veya patinaj anında tekerleğe gelen gücü azaltır. Bu sayede aracın boşa güç harcamaması dengeli bir şekilde sağlanmış olur. Günümüzde diferansiyel kilidi hem mekanik, hem de elektrik-elektronik olarak kullanılmaktadır. Mekanik destekli diferansiyel sistemleri genellikle traktörlerde ve bazı binek otomobillerde kullanılır. Elektrik-elektronik ayar destekli diferansiyel sistemleri ise Formula 1, GP2 gibi yarış otomobillerinde kullanılır.
Aslında Formula 1 araçlarında uzunca bir süre mekanik destekli diferansiyel sistemi kullanılmaktaydı. Ancak Mclaren Mercedes takımındaki bir mühendis olan Adrian Newey direksiyondan kontrol edilebilen bir elektronik diferansiyel kilidi icat etmiş ve bunu çalışır hale getirmeyi başarmıştır. Bu sistem binek otomobillerdeki gibi değildir. Binek otomobillerde diferansiyelin kilitlenme derecesi otomatik olarak ayarlanırken, Formula 1 otomobillerinde pilot tarafından ayarlanıp değiştirilmektedir. Direksiyondan kontrol edilebilen bu elektronik sistem şuan sadece Formula 1 otomobillerinde kullanılmaktadır. Daha yeni olduğu için günümüzdeki spor binek otomobillerine henüz uyarlaması gerçekleşmemiştir. Bulunan bu elektronik sistem sayesinde diferansiyeli kontrol altına almak çok daha fazla kolay bir hale gelmiştir. Bu sistem sayesinde bir pilotun diferansiyel kilidi ayarını yapmak için yapması gerek sadece direksiyonun üzerinde bulunan silindir şekline sahip butonu sağa veya sola doğru çevirmektir. Bu eylemde bir tarafa doğru çevirince kilitlenme derecesi artarken, diğer tarafa doğru çevirince kilitlenme derecesi azalmaktadır. Profesyonel pilotlar bu işlemin, virajdan viraja değişiklikler ve özel durumlar gerektirdiğini bildiğinden dolayı en iyi performansı elde etmeyi başarırlar.
Kullanılan klasik diferansiyeller bir terazi mantığı ile çalışırlar. İki tane tekerlek aksının dönmesini sağlamak için en az üç adet dişli gerekir. Her iki aksın eşit hızda dönmesine yarayan ve diferansiyel tamburasının içinde bulunan parçaya mahruti dişlisi denir. Bu parça, bir diferansiyelin motordan kontrol edilerek çalışan tek parçasıdır. Bir otomobil yolda düz olarak ilerlerken, tekerleklerden herhangi birine daha fazla ağırlık binmez. Ağırlıklar bütün tekerleklere eşit oranda dağıtılır. Bunun sonucunda diferansiyel karpuzunun ortasında bulunan dişliler tekerlekler ile beraber kendi kendine dönerler. Fakat otomobil viraja girdiğinde, bu dişliler devreye girer. Dişlilerin devreye girmesiyle otomobilin virajın dışındaki hızı, virajın içinde bulunan ve daha yavaş dönen itici tekerleklerin dönüş hız oranı ile eşit olmasını sağlar. Burada bahsedilen olay normal bir diferansiyelin çalışma prensibidir.
Bunun yanında kilitli diferansiyeller da çeşitli birkaç sisteme sahiptir. Bu sistemlerden ilkinde, küçük sürtünme pulları diferansiyelin ortasında yer alan her iki tekerleğin de eşit hızda dönmesini sağlar. Ayrıca denge dişlileri olarak adlandırılan dişlilerin dönmelerini engeller. Bu engelleme işlemi otomobil yeniden düz bir şekilde hareket etmeye başlayıncaya kadar sürer.
Diğer bir diferansiyellerdeki kilit türü de dişlilerin ve aksların karpuzun içine tam olarak girmediği sistemdir. Burada bahsedilen bölümler yatık bir biçimde yerleştirilmiş ve baskı halkaları aracılığıyla diferansiyele tutturulması sağlanmıştır. Bu sistem tekerleklerin dönüş hızı arttığı zaman devreye girer. Yani otomobil patinaj yapmaya başladığı zaman çalışır. Sistem devreye girdikten sonra halkalar fren levhalarını sıkıca bastırmaya çalışır. Bu sıkıca bastırma işlemi otomobilin tekerleklerindeki dönüş momenti 1:1 olana kadar devam eder. Kullanılan bu sistemin ismi dönüş momentli diferansiyel kilididir. Kilitli diferansiyeller özellikle off-road tarzı araçların vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir arazide aracın tekeri çamura batmış ise ve patinajda kaldıysa diferansiyel kitlenerek bu durumdan kurtulunabilir.
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, otomotiv sektörüne de çok fazla yenilikler kazandırmıştır. Kullanıcıların otomobillerinde aradığı en önemli özellik güçlü bir motora sahip olmasıdır. Motordan daha çok güç ve tork artışı sağlamanın yollarından biri de turbo şarj sistemidir. Turbo ünitesi, egzoz gazlarının içinde bulunan atık enerji ile çalışan bir hava pompasıdır. Turbo ünitesi, türbin çarkı ve kompresör çarkını birbirine bağlayan bir milden meydan gelir.
Motordan çıkan basınçlı egzoz gazları, turbonun türbin çarkına gönderilir. Bağlantıyı sağlayan mil türbinle beraber dönmeye başlar. Bunun sonucunda milin diğer ucunda bulunan kompresör çarkını çevirir. Kompresör çarkı çok yüksek bir hızla dönmeye başlar. Ardından büyük hacme sahip havayı emer ve motorun silindirlerine iletir. Yakıtın içine doğru püskürtülen yakıt zerreciklerinin her biri, yanmak için gerekli olan oksijeni kolaylıkla bulur ve bu sayede yanma verimliliği de artar. Bu sayede daha fazla güç açığa çıkar.
Turbodan alınan verimi çok daha fazla arttırabilmenin yollarından biri de Intercooler, yani ara soğutucu diye adlandırılan bir ünite eklenmesidir. Turbo ünitesinden yayılan havanın sıcaklığı hemen hemen 160 derecedir. Intercooler’ın içinden geçen sıcak hava soğutulur ve bunun sonucu yoğunluğu artar. Bu sayede silindirlere daha çok hava iletilmiş olur. Böylelikle aracın turbo basıncının da artması sağlanır.
Araçlarda turbo basıncının düşmesinin en önemli nedenlerinden biri de selenoid valf arızalarıdır. Selenoid valfler aynı zamanda elektromekanik vanalar olarak da bilinir. Bu valfler endüstriyel otomasyon sistemlerinde büyük bir öneme sahiptir. Selenoid valfler elektrik enerji ile çalışır. Gaz, hava, su, buhar ve yağ gibi akışkan maddelerin geçişini kontrol eder. Bu valfler sıcaklıkları 150 dereceden düşük olan akışkanlar için kullanılır. Özellik itibari ile elektromıknatıs denetimine sahip bir vanadır. Valfin içindeki bobine elektrik akımı uygulanır. Böylece valfin içindeki pistonun hareket etmesi sağlanır. Selenoid valfi elektrik sinyalini algılar. Ardından giriş kanalı, akışkanı doğrudan çıkışa doğru iletir. Elektrik sinyali kesildiği zaman, vana eski haline döner ve akışkan geçişini engellenmiş olur. Arızalı bir selenoid valfi aracın turbo basıncının düşmesine neden olur. Turbo basıncını tekrar arttırmak için selenoid valfi değiştirmek gerekebilir.
Wastegate, araçlarda turbo basınç miktarını kontrol eden ve ayarlayan bir valf sistemidir. ECU sistemi tarafından kontrol edilen turbo boost selenoidi, wastegate valf sistemine bir komut gönderir. Bu komut sayesinde pallerin dönmesi için gerekli olan egzoz gazı direk turbonun egzoz çıkışı tarafına gönderilir. Bu işlem turbo basıncının sabit olması için gereklidir. Günümüz araçlarındaki bazı özel turbo sistemlerinde, turbo yapılarının özellikleri nedeniyle aradan yayılan bu egzoz gazının diğer ana hatla en yakın bölgede kesişmesi sonucu güç kayıpları oluşur. Wastegate valf kontrolünde meydana gelen bir arıza araç turbo basıncının düşmesine neden olacaktır. Basıncı yükseltmek için bu valfin bakımının yaptırılması gerekir.
EGR valfinin arızalı veya kirli olması da araçlarda turbo basıncının düşmesine neden olan etkenler arasındadır. EGR valfinin amacı yanmamış oksijeni egzoz gazından ayrıştırarak tekrar yanma odalarına göndermektir. Burada yanmayan oksijenler tekrar egzoz gazı içerisinde ayrıştırılarak gönderilir. Bu sayede yanma odalarında çok daha iyi bir patlama gerçekleşir. EGR valfleri zaman geçtikçe egzoz gazlarından dolayı kurum yapmaktadır. Bunun sonucunda EGR valfini temizlememek gerekir. Valfin içerisinde kömür tozuna benzer bir kurum birikir. Bu da parçanın yanlış şekilde çalışmasına, hatta zamanla bozulmasına yol açabilir. EGR valfinin temizliği düzenli olarak yapılmalı ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Bunu yapmak turbo basıncınızın artmasını sağlayacaktır.
Daha detaylı bilgi için lütfen 05464122215 bize ulaşın.
Lüleburgaz ChipTuning - Lüleburgaz Oto Yazılım - Lüleburgaz %40 Oto Güç Arttırma - Lüleburgaz %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Lüleburgaz Modifiye - Lüleburgaz Tuning - Lüleburgaz DPF Merkezi - Lüleburgaz DPF İptali - Lüleburgaz DPF Arızası - Lüleburgaz DPF Sorunu - Lüleburgaz DPF Problemi - Lüleburgaz DPF Tıkanması - Lüleburgaz DPF Temizliği - Lüleburgaz DPF Sildirme - Lüleburgaz DPF Işığı - Lüleburgaz Arıza Lambası - Lüleburgaz Arıza Işığı - Lüleburgaz DPF Lambası - Lüleburgaz DPF Çözüm Merkezi - Lüleburgaz DPF Çözümü - Lüleburgaz DPF Yazılımı - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi İptali - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Arızası - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Problemi - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Işığı - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Lambası - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Merkezi - Lüleburgaz EGR DPF Partikül İptali - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Arızası - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Sorunu - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Problemi - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Tıkanması - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Temizliği - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Sildirme - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Işığı - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Lambası - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Çözümü - Lüleburgaz EGR DPF Partikül Yazılımı - Trakya ChipTuning - Trakya Oto Yazılım - Trakya %40 Oto Güç Arttırma - Trakya %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Trakya Modifiye - Trakya Tuning - Trakya DPF Merkezi - Trakya DPF İptali - Trakya DPF Arızası - Trakya DPF Sorunu - Trakya DPF Problemi - Trakya DPF Tıkanması - Trakya DPF Temizliği - Trakya DPF Sildirme - Trakya DPF Işığı - Trakya Arıza Lambası - Trakya Arıza Işığı - Trakya DPF Lambası - Trakya DPF Çözüm Merkezi - Trakya DPF Çözümü - Trakya DPF Yazılımı - Trakya Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Trakya Dizel Partikül Filtresi İptali - Trakya Dizel Partikül Filtresi Arızası - Trakya Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Trakya Dizel Partikül Filtresi Problemi - Trakya Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Trakya Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Trakya Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Trakya Dizel Partikül Filtresi Işığı - Trakya Dizel Partikül Filtresi Lambası - Trakya Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Trakya Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Trakya Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Trakya EGR DPF Partikül Merkezi - Trakya EGR DPF Partikül İptali - Trakya EGR DPF Partikül Arızası - Trakya EGR DPF Partikül Sorunu - Trakya EGR DPF Partikül Problemi - Trakya EGR DPF Partikül Tıkanması - Trakya EGR DPF Partikül Temizliği - Trakya EGR DPF Partikül Sildirme - Trakya EGR DPF Partikül Işığı - Trakya EGR DPF Partikül Lambası - Trakya EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Trakya EGR DPF Partikül Çözümü - Trakya EGR DPF Partikül Yazılımı - Edirne ChipTuning - Edirne Oto Yazılım - Edirne %40 Oto Güç Arttırma - Edirne %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Edirne Modifiye - Edirne Tuning - Edirne DPF Merkezi - Edirne DPF İptali - Edirne DPF Arızası - Edirne DPF Sorunu - Edirne DPF Problemi - Edirne DPF Tıkanması - Edirne DPF Temizliği - Edirne DPF Sildirme - Edirne DPF Işığı - Edirne Arıza Lambası - Edirne Arıza Işığı - Edirne DPF Lambası - Edirne DPF Çözüm Merkezi - Edirne DPF Çözümü - Edirne DPF Yazılımı - Edirne Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Edirne Dizel Partikül Filtresi İptali - Edirne Dizel Partikül Filtresi Arızası - Edirne Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Edirne Dizel Partikül Filtresi Problemi - Edirne Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Edirne Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Edirne Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Edirne Dizel Partikül Filtresi Işığı - Edirne Dizel Partikül Filtresi Lambası - Edirne Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Edirne Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Edirne Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Edirne EGR DPF Partikül Merkezi - Edirne EGR DPF Partikül İptali - Edirne EGR DPF Partikül Arızası - Edirne EGR DPF Partikül Sorunu - Edirne EGR DPF Partikül Problemi - Edirne EGR DPF Partikül Tıkanması - Edirne EGR DPF Partikül Temizliği - Edirne EGR DPF Partikül Sildirme - Edirne EGR DPF Partikül Işığı - Edirne EGR DPF Partikül Lambası - Edirne EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Edirne EGR DPF Partikül Çözümü - Edirne EGR DPF Partikül Yazılımı -Çorlu ChipTuning - Çorlu Oto Yazılım - Çorlu %40 Oto Güç Arttırma - Çorlu %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Çorlu Modifiye - Çorlu Tuning - Çorlu DPF Merkezi - Çorlu DPF İptali - Çorlu DPF Arızası - Çorlu DPF Sorunu - Çorlu DPF Problemi - Çorlu DPF Tıkanması - Çorlu DPF Temizliği - Çorlu DPF Sildirme - Çorlu DPF Işığı - Çorlu Arıza Lambası - Çorlu Arıza Işığı - Çorlu DPF Lambası - Çorlu DPF Çözüm Merkezi - Çorlu DPF Çözümü - Çorlu DPF Yazılımı - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Çorlu Dizel Partikül Filtresi İptali - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Arızası - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Problemi - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Işığı - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Lambası - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Çorlu Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Çorlu EGR DPF Partikül Merkezi - Çorlu EGR DPF Partikül İptali - Çorlu EGR DPF Partikül Arızası - Çorlu EGR DPF Partikül Sorunu - Çorlu EGR DPF Partikül Problemi - Çorlu EGR DPF Partikül Tıkanması - Çorlu EGR DPF Partikül Temizliği - Çorlu EGR DPF Partikül Sildirme - Çorlu EGR DPF Partikül Işığı - Çorlu EGR DPF Partikül Lambası - Çorlu EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Çorlu EGR DPF Partikül Çözümü - Çorlu EGR DPF Partikül Yazılımı - Kırklareli ChipTuning - Kırklareli Oto Yazılım - Kırklareli %40 Oto Güç Arttırma - Kırklareli %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Kırklareli Modifiye - Kırklareli Tuning - Kırklareli DPF Merkezi - Kırklareli DPF İptali - Kırklareli DPF Arızası - Kırklareli DPF Sorunu - Kırklareli DPF Problemi - Kırklareli DPF Tıkanması - Kırklareli DPF Temizliği - Kırklareli DPF Sildirme - Kırklareli DPF Işığı - Kırklareli Arıza Lambası - Kırklareli Arıza Işığı - Kırklareli DPF Lambası - Kırklareli DPF Çözüm Merkezi - Kırklareli DPF Çözümü - Kırklareli DPF Yazılımı - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi İptali - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Arızası - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Problemi - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Işığı - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Lambası - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Kırklareli EGR DPF Partikül Merkezi - Kırklareli EGR DPF Partikül İptali - Kırklareli EGR DPF Partikül Arızası - Kırklareli EGR DPF Partikül Sorunu - Kırklareli EGR DPF Partikül Problemi - Kırklareli EGR DPF Partikül Tıkanması - Kırklareli EGR DPF Partikül Temizliği - Kırklareli EGR DPF Partikül Sildirme - Kırklareli EGR DPF Partikül Işığı - Kırklareli EGR DPF Partikül Lambası - Kırklareli EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Kırklareli EGR DPF Partikül Çözümü - Kırklareli EGR DPF Partikül Yazılımı - Tekirdağ ChipTuning - Tekirdağ Oto Yazılım - Tekirdağ %40 Oto Güç Arttırma - Tekirdağ %15 Oto Yakıt Tasarrufu - Tekirdağ Modifiye - Tekirdağ Tuning - Tekirdağ DPF Merkezi - Tekirdağ DPF İptali - Tekirdağ DPF Arızası - Tekirdağ DPF Sorunu - Tekirdağ DPF Problemi - Tekirdağ DPF Tıkanması - Tekirdağ DPF Temizliği - Tekirdağ DPF Sildirme - Tekirdağ DPF Işığı - Tekirdağ Arıza Lambası - Tekirdağ Arıza Işığı - Tekirdağ DPF Lambası - Tekirdağ DPF Çözüm Merkezi - Tekirdağ DPF Çözümü - Tekirdağ DPF Yazılımı - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Merkezi - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi İptali - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Arızası - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Sorunu - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Problemi - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Tıkanması - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Temizliği - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Sildirme - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Işığı - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Lambası - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Çözümü - Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Yazılımı - Tekirdağ EGR DPF Partikül Merkezi - Tekirdağ EGR DPF Partikül İptali - Tekirdağ EGR DPF Partikül Arızası - Tekirdağ EGR DPF Partikül Sorunu - Tekirdağ EGR DPF Partikül Problemi - Tekirdağ EGR DPF Partikül Tıkanması - Tekirdağ EGR DPF Partikül Temizliği - Tekirdağ EGR DPF Partikül Sildirme - Tekirdağ EGR DPF Partikül Işığı - Tekirdağ EGR DPF Partikül Lambası - Tekirdağ EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi - Tekirdağ EGR DPF Partikül Çözümü - Tekirdağ EGR DPF Partikül Yazılımı – otomobil – tuning – modifiye – hybrit turbo – trakya turbo – big turbo – enjektör – big enjektör – baskı balata – bronz baskı – bilgi alış verişi – lüleburgaz turbocu – trakya turbocu – çorlu turbocu – turbo üfleme – turbo besleme – motor ötmesi – turbo ötmesi – turbo revizyon – lüleburgaz yağ değişimi – motul yağ – castrol yağ – mekanik – oto chip – yazılım attırma – yazılım atma – araba yazılımı – volkswagen trakya – tsi güçlendirme – tdi güç arttırma – dizel – benzinli – turbolu araç – modifiyeli araçlar – burgaztuning – çorlutuning – tekirdağtuning – edirnetuning – kırklarelituning – tuning39 – tuning22 – tuning59 – malkaratuning – keşantuning – çerkezköytuning – silivrituning – pınarhisartuning – vizetuning – kapaklıtuning – babaeskituning – babaeski modifiye – babaeski turbocu – ivmelenme – hızlanma – araç hızlandırmak – araç basma – air – yay kesmek – araç alçaltma – amortisör – basık araç – yay kestirmek – körük – trakya basık araçlar – remapping – ecunation – ecunationtrakya – lüleburgaz bayii – dükkan – yarış – rolling – drag – wasgate – catcams – egzantrik – dereceli egzantrik trakya – lüleburgaz piston – forget piston – egzos – warex egzos – egzoscu – düz boru çekmek – downpipe – dp – dumpvale – dw – beyin – ms3 – wems – trakya standalone beyin – salıncak – xenon far satış – trakya xenon far – lüleburgaz xenon far – led far – elektrikçi trakya – lüleburgaz beyinci – led stop – cam filmi – pasta cila – boya koruma – lüleburgaz oto kuaför – oto ekspertiz – exper – trakya oto ekspertiz – infinite chiptuning – dr ecu chiptuning – ecufast chiptuning – ecutech chiptuning – remaps chiptuning – bemaps chiptuning – custom ecu chiptuning – customecu – ecunationtrakya – ecunation trakya – turbo ötüyor – turboyu tamir eden yerler – turbo tamiri – turbo ıslık sesi – yıkama yağlama – beyin arızası – elektrik arızası – arıza ışığı yanıyor – motor uyarı ışığı – partikül ışığı lambası – araba duman atıyor – duman atma – kara duman – mavi duman – kentcams – remus egzos – kumandalı egzos – ucuz egzos – kaliteli egzos – hdi güçlendirme – dci güçlendirme – az yakıt – yakıt çok – ekonomik yazılım – ucuz yakıt – klima tamiri – klima soğutmuyor – klima arızası – klima gazı – lüleburgaz klimacı – lüleburgaz klima gazı – lüleburgaz fabrika servisi – kırklareli servisleri – trafik cezası – ceza iptali – egzos patlatma – egzosdan alev çıkartmak – egzos sesi – hava filtresi – performans filtre – açık hava filtresi – k&n filtre – filtre kiti – filtre satışı – egzos satışı – turbo basıncı – turbo hortumu – turbo pervanesi – turbo housing – çakır turbo – turbo metin – okantufek – silecek – oto silecek – krank mili – volant – volan sensörü – arıza – bobin arızası – buji arızası – ısıtma bujileri – kızdırma bujileri – elektrik tesisatı – krank sensörü – egzantrik okuyucu – krank okuyucu – radyatör – supercharger – tfsi – v kayışı – triger değişimi – lüleburgaz oto tamiri – lastik tamiri – oto bakım ürünleri – 3m kaplama – 3m pasta cila – 3m boya koruma – lüleburgaz 3m yıkama – 3m cam filmi – oksijen sensörü – gaz pedalı – commender – fren balatası – fren diski – muayene – araç muayene istasyonu – araç muayenesi muameleci – bedava muayene – oto muayene kontrol istasyonu – oto muayene hazırlama – kırklareli – lüleburgaz blok – rektefiyeci – motor rektefiye trakya – lüleburgaz motor yenileme – lüleburgaz motor arızası – lüleburgaz araba arızası – lüleburgaz oto servis – lüleburgaz araba modifiyesi – lüleburgaz motor modifiyesi – lüleburgaz yarış motoru – lüleburgaz motocross – 4x4 arazi araçları – offroad – çorlu turbocu – çorlu turbo revizyon – çorlu turbo arızası
Daha detaylı bilgi için lütfen 05464122215 bize ulaşın.
Lüleburgaz ChipTuning, Lüleburgaz Oto Yazılım, Lüleburgaz %40 Oto Güç Arttırma, Lüleburgaz %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Lüleburgaz Modifiye, Lüleburgaz Tuning, Lüleburgaz DPF Merkezi, Lüleburgaz DPF İptali, Lüleburgaz DPF Arızası, Lüleburgaz DPF Sorunu, Lüleburgaz DPF Problemi, Lüleburgaz DPF Tıkanması, Lüleburgaz DPF Temizliği, Lüleburgaz DPF Sildirme, Lüleburgaz DPF Işığı, Lüleburgaz Arıza Lambası, Lüleburgaz Arıza Işığı, Lüleburgaz DPF Lambası, Lüleburgaz DPF Çözüm Merkezi, Lüleburgaz DPF Çözümü, Lüleburgaz DPF Yazılımı, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi İptali, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Arızası, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Problemi, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Işığı, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Lambası, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Lüleburgaz Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Merkezi, Lüleburgaz EGR DPF Partikül İptali, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Arızası, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Sorunu, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Problemi, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Tıkanması, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Temizliği, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Sildirme, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Işığı, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Lambası, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Çözümü, Lüleburgaz EGR DPF Partikül Yazılımı, Trakya ChipTuning, Trakya Oto Yazılım, Trakya %40 Oto Güç Arttırma, Trakya %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Trakya Modifiye, Trakya Tuning, Trakya DPF Merkezi, Trakya DPF İptali, Trakya DPF Arızası, Trakya DPF Sorunu, Trakya DPF Problemi, Trakya DPF Tıkanması, Trakya DPF Temizliği, Trakya DPF Sildirme, Trakya DPF Işığı, Trakya Arıza Lambası, Trakya Arıza Işığı, Trakya DPF Lambası, Trakya DPF Çözüm Merkezi, Trakya DPF Çözümü, Trakya DPF Yazılımı, Trakya Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Trakya Dizel Partikül Filtresi İptali, Trakya Dizel Partikül Filtresi Arızası, Trakya Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Trakya Dizel Partikül Filtresi Problemi, Trakya Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Trakya Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Trakya Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Trakya Dizel Partikül Filtresi Işığı, Trakya Dizel Partikül Filtresi Lambası, Trakya Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Trakya Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Trakya Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Trakya EGR DPF Partikül Merkezi, Trakya EGR DPF Partikül İptali, Trakya EGR DPF Partikül Arızası, Trakya EGR DPF Partikül Sorunu, Trakya EGR DPF Partikül Problemi, Trakya EGR DPF Partikül Tıkanması, Trakya EGR DPF Partikül Temizliği, Trakya EGR DPF Partikül Sildirme, Trakya EGR DPF Partikül Işığı, Trakya EGR DPF Partikül Lambası, Trakya EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Trakya EGR DPF Partikül Çözümü, Trakya EGR DPF Partikül Yazılımı, Edirne ChipTuning, Edirne Oto Yazılım, Edirne %40 Oto Güç Arttırma, Edirne %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Edirne Modifiye, Edirne Tuning, Edirne DPF Merkezi, Edirne DPF İptali, Edirne DPF Arızası, Edirne DPF Sorunu, Edirne DPF Problemi, Edirne DPF Tıkanması, Edirne DPF Temizliği, Edirne DPF Sildirme, Edirne DPF Işığı, Edirne Arıza Lambası, Edirne Arıza Işığı, Edirne DPF Lambası, Edirne DPF Çözüm Merkezi, Edirne DPF Çözümü, Edirne DPF Yazılımı, Edirne Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Edirne Dizel Partikül Filtresi İptali, Edirne Dizel Partikül Filtresi Arızası, Edirne Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Edirne Dizel Partikül Filtresi Problemi, Edirne Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Edirne Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Edirne Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Edirne Dizel Partikül Filtresi Işığı, Edirne Dizel Partikül Filtresi Lambası, Edirne Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Edirne Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Edirne Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Edirne EGR DPF Partikül Merkezi, Edirne EGR DPF Partikül İptali, Edirne EGR DPF Partikül Arızası, Edirne EGR DPF Partikül Sorunu, Edirne EGR DPF Partikül Problemi, Edirne EGR DPF Partikül Tıkanması, Edirne EGR DPF Partikül Temizliği, Edirne EGR DPF Partikül Sildirme, Edirne EGR DPF Partikül Işığı, Edirne EGR DPF Partikül Lambası, Edirne EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Edirne EGR DPF Partikül Çözümü, Edirne EGR DPF Partikül Yazılımı,Çorlu ChipTuning, Çorlu Oto Yazılım, Çorlu %40 Oto Güç Arttırma, Çorlu %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Çorlu Modifiye, Çorlu Tuning, Çorlu DPF Merkezi, Çorlu DPF İptali, Çorlu DPF Arızası, Çorlu DPF Sorunu, Çorlu DPF Problemi, Çorlu DPF Tıkanması, Çorlu DPF Temizliği, Çorlu DPF Sildirme, Çorlu DPF Işığı, Çorlu Arıza Lambası, Çorlu Arıza Işığı, Çorlu DPF Lambası, Çorlu DPF Çözüm Merkezi, Çorlu DPF Çözümü, Çorlu DPF Yazılımı, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Çorlu Dizel Partikül Filtresi İptali, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Arızası, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Problemi, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Işığı, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Lambası, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Çorlu Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Çorlu EGR DPF Partikül Merkezi, Çorlu EGR DPF Partikül İptali, Çorlu EGR DPF Partikül Arızası, Çorlu EGR DPF Partikül Sorunu, Çorlu EGR DPF Partikül Problemi, Çorlu EGR DPF Partikül Tıkanması, Çorlu EGR DPF Partikül Temizliği, Çorlu EGR DPF Partikül Sildirme, Çorlu EGR DPF Partikül Işığı, Çorlu EGR DPF Partikül Lambası, Çorlu EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Çorlu EGR DPF Partikül Çözümü, Çorlu EGR DPF Partikül Yazılımı, Kırklareli ChipTuning, Kırklareli Oto Yazılım, Kırklareli %40 Oto Güç Arttırma, Kırklareli %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Kırklareli Modifiye, Kırklareli Tuning, Kırklareli DPF Merkezi, Kırklareli DPF İptali, Kırklareli DPF Arızası, Kırklareli DPF Sorunu, Kırklareli DPF Problemi, Kırklareli DPF Tıkanması, Kırklareli DPF Temizliği, Kırklareli DPF Sildirme, Kırklareli DPF Işığı, Kırklareli Arıza Lambası, Kırklareli Arıza Işığı, Kırklareli DPF Lambası, Kırklareli DPF Çözüm Merkezi, Kırklareli DPF Çözümü, Kırklareli DPF Yazılımı, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi İptali, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Arızası, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Problemi, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Işığı, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Lambası, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Kırklareli Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Kırklareli EGR DPF Partikül Merkezi, Kırklareli EGR DPF Partikül İptali, Kırklareli EGR DPF Partikül Arızası, Kırklareli EGR DPF Partikül Sorunu, Kırklareli EGR DPF Partikül Problemi, Kırklareli EGR DPF Partikül Tıkanması, Kırklareli EGR DPF Partikül Temizliği, Kırklareli EGR DPF Partikül Sildirme, Kırklareli EGR DPF Partikül Işığı, Kırklareli EGR DPF Partikül Lambası, Kırklareli EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Kırklareli EGR DPF Partikül Çözümü, Kırklareli EGR DPF Partikül Yazılımı, Tekirdağ ChipTuning, Tekirdağ Oto Yazılım, Tekirdağ %40 Oto Güç Arttırma, Tekirdağ %15 Oto Yakıt Tasarrufu, Tekirdağ Modifiye, Tekirdağ Tuning, Tekirdağ DPF Merkezi, Tekirdağ DPF İptali, Tekirdağ DPF Arızası, Tekirdağ DPF Sorunu, Tekirdağ DPF Problemi, Tekirdağ DPF Tıkanması, Tekirdağ DPF Temizliği, Tekirdağ DPF Sildirme, Tekirdağ DPF Işığı, Tekirdağ Arıza Lambası, Tekirdağ Arıza Işığı, Tekirdağ DPF Lambası, Tekirdağ DPF Çözüm Merkezi, Tekirdağ DPF Çözümü, Tekirdağ DPF Yazılımı, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Merkezi, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi İptali, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Arızası, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Sorunu, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Problemi, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Tıkanması, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Temizliği, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Sildirme, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Işığı, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Lambası, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Çözüm Merkezi, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Çözümü, Tekirdağ Dizel Partikül Filtresi Yazılımı, Tekirdağ EGR DPF Partikül Merkezi, Tekirdağ EGR DPF Partikül İptali, Tekirdağ EGR DPF Partikül Arızası, Tekirdağ EGR DPF Partikül Sorunu, Tekirdağ EGR DPF Partikül Problemi, Tekirdağ EGR DPF Partikül Tıkanması, Tekirdağ EGR DPF Partikül Temizliği, Tekirdağ EGR DPF Partikül Sildirme, Tekirdağ EGR DPF Partikül Işığı, Tekirdağ EGR DPF Partikül Lambası, Tekirdağ EGR DPF Partikül Çözüm Merkezi, Tekirdağ EGR DPF Partikül Çözümü, Tekirdağ EGR DPF Partikül Yazılımı, otomobil, tuning, modifiye, hybrit turbo, trakya turbo, big turbo, enjektör, big enjektör, baskı balata, bronz baskı, bilgi alış verişi, lüleburgaz turbocu, trakya turbocu, çorlu turbocu, turbo üfleme, turbo besleme, motor ötmesi, turbo ötmesi, turbo revizyon, lüleburgaz yağ değişimi, motul yağ, castrol yağ, mekanik, oto chip, yazılım attırma, yazılım atma, araba yazılımı, volkswagen trakya, tsi güçlendirme, tdi güç arttırma, dizel, benzinli, turbolu araç, modifiyeli araçlar, burgaztuning, çorlutuning, tekirdağtuning, edirnetuning, kırklarelituning, tuning39, tuning22, tuning59, malkaratuning, keşantuning, çerkezköytuning, silivrituning, pınarhisartuning, vizetuning, kapaklıtuning, babaeskituning, babaeski modifiye, babaeski turbocu, ivmelenme, hızlanma, araç hızlandırmak, araç basma, air, yay kesmek, araç alçaltma, amortisör, basık araç, yay kestirmek, körük, trakya basık araçlar, remapping, ecunation, ecunationtrakya, lüleburgaz bayii, dükkan, yarış, rolling, drag, wasgate, catcams, egzantrik, dereceli egzantrik trakya, lüleburgaz piston, forget piston, egzos, warex egzos, egzoscu, düz boru çekmek, downpipe, dp, dumpvale, dw, beyin, ms3, wems, trakya standalone beyin, salıncak, xenon far satış, trakya xenon far, lüleburgaz xenon far, led far, elektrikçi trakya, lüleburgaz beyinci, led stop, cam filmi, pasta cila, boya koruma, lüleburgaz oto kuaför, oto ekspertiz, exper, trakya oto ekspertiz, infinite chiptuning, dr ecu chiptuning, ecufast chiptuning, ecutech chiptuning, remaps chiptuning, bemaps chiptuning, custom ecu chiptuning, customecu, ecunationtrakya, ecunation trakya, turbo ötüyor, turboyu tamir eden yerler, turbo tamiri, turbo ıslık sesi, yıkama yağlama, beyin arızası, elektrik arızası, arıza ışığı yanıyor, motor uyarı ışığı, partikül ışığı lambası, araba duman atıyor, duman atma, kara duman, mavi duman, kentcams, remus egzos, kumandalı egzos, ucuz egzos, kaliteli egzos, hdi güçlendirme, dci güçlendirme, az yakıt, yakıt çok, ekonomik yazılım, ucuz yakıt, klima tamiri, klima soğutmuyor, klima arızası, klima gazı, lüleburgaz klimacı, lüleburgaz klima gazı, lüleburgaz fabrika servisi, kırklareli servisleri, trafik cezası, ceza iptali, egzos patlatma, egzosdan alev çıkartmak, egzos sesi, hava filtresi, performans filtre, açık hava filtresi, k&n filtre, filtre kiti, filtre satışı, egzos satışı, turbo basıncı, turbo hortumu, turbo pervanesi, turbo housing, çakır turbo, turbo metin, okantufek, silecek, oto silecek, krank mili, volant, volan sensörü, arıza, bobin arızası, buji arızası, ısıtma bujileri, kızdırma bujileri, elektrik tesisatı, krank sensörü, egzantrik okuyucu, krank okuyucu, radyatör, supercharger, tfsi, v kayışı, triger değişimi, lüleburgaz oto tamiri, lastik tamiri, oto bakım ürünleri, 3m kaplama, 3m pasta cila, 3m boya koruma, lüleburgaz 3m yıkama, 3m cam filmi, oksijen sensörü, gaz pedalı, commender, fren balatası, fren diski, muayene, araç muayene istasyonu, araç muayenesi muameleci, bedava muayene, oto muayene kontrol istasyonu, oto muayene hazırlama, kırklareli, lüleburgaz blok, rektefiyeci, motor rektefiye trakya, lüleburgaz motor yenileme, lüleburgaz motor arızası, lüleburgaz araba arızası, lüleburgaz oto servis, lüleburgaz araba modifiyesi, lüleburgaz motor modifiyesi, lüleburgaz yarış motoru, lüleburgaz motocross, 4x4 arazi araçları, offroad, çorlu turbocu, çorlu turbo revizyon, çorlu turbo arızası , vagcom gizli özellik aktivasyon, versiyon attırmak, partikül boşaltmak, partikül kırdırmak, partikül ilacı, partikül sıvısı, adblue sıvısı, adblue iptali, ecuhard chiptuning, turbo büyütmek, turbo bakımı, turbo kırmak, kodlama, garantili çözüm, lüleburgaz yeni sanayi, remapping, remaps, remap, chiptuning center, chiptuning dükkanı, chiptuning işlemi, chiptuning kaç para, chiptuning ne kadar, en uygun chiptuning, chiptuning ücretleri, gizli özellik kaç para, gizli özellik nedir, chiptuning nedir, chiptuning zararlımı, chiptuning faydalımı, chiptuning nerede yapılır, chiptuningin faydaları, chiptuningin zararları, araca chip attırmak, arabaya yazılım atmak, araca modifiye yapmak, vagcom nedir, partikül zararlımı, egr zararlımı, egr iptali faydalımı, partikül iptali faydalımı, partikül kaç para, partikül ne kadar, egr kaç para, egr nedir, partikül nedir, dizel partikül filtresi nedir, partikül filtresi tıkanırsa, partikül filtresi kaç para, partikül filtresi iptal edilirmi, dpf nedir, dpf yararlımı, dpf kaç para, dpf ne kadar, dpf satış merkezi, partikül satışı, egzos muayenesi, muayene geçermi, lüleburgaz km çektirme, km çekme, kilometre oynama, kilometre çektirmek, kilometre çekme kaç para, kilometre çekmenin cezası, kilometre çekmek, turbo arıza iptali, elektrik arıza iptali, arıza ışığı söndürme, arıza tespiti, arıza tespit etmek, air taktırmak, air kaç para, süspansiyon arızası, motor takozu, sekman attırmak, motor revize, motor yaptırmak kaç para, performans ölçümü, motor sağlığı, motor yüzdesi nedir, motor üflemesi nedir, motor yazılımı, mekanik servis, motor tesisatı, traktör yazılım, traktör chiptuning, biçerdöver güçlendirme, biçerdöver chiptuning, modifikasyon, 39burda, 39burda avm, 39burda nerede, oto yıkama, oto pasta cila, köpüklü oto yıkama, boya koruma, lüleburgaz 3m seramik kaplama, seramik kaplama nedir, seramik kaplama işlemi, pasta cila, cam filmi, cam filmi çektirmek, lüleburgaz cam filmi kaç para, triger seti, yakıt ekonomisi, yakıt düşürme, yakıt nasıl düşer, yakıt çok yakıyor, benzin kaç para, mazot kaç para, yakıt sarfiyatı, maximum hız, son sürat, hızlanma, oto ekspertiz, oto expertiz, boya ölçümü, eksper hizmeti, full bakım onarım, ekspertiz nerede, lüleburgaz ekspertiz merkezi, lüleburgaz kurumsal ekspertiz, lüleburgaz ekspertiz hizmeti, lüleburgazda ekspertiz, lüleburgazda experler, lüleburgaz oto eksper merkezi, oto galeri, araç satış, lüleburgaz oto kiralama, araç kiralama, minibüs kiralama, trakya oto kiralama, tork garage oto bakım, tork garaj oto bakım, tork garage lüleburgaz, klima gazı, lüleburgaz klima gazı doldurma, klima gazı fiyatları, klima gazı satışı, klima gazı satın al, klima gazı kontrolü, klima kontrolü, lüleburgaz klima servisi, tork garage partikül iptali, tork garage triger değişimi, tork garage ufuk salcan, okan tüfek, tork garage turbo hybrid, turbo hybritleme, turbo sökme, işçilik, egroff, dpfoff, adblueoff, chip, tuned, tuner, chip tuning, güven, kalite, profesyonel chiptuning, dyno güç ölçümü, full ekspertiz, motor ölçümü, motor yüzdesi, chip tuning nerede yapılır, chip tuning kaç para, chip tuning ne kadar, chip tuning fiyatları, chiptuning fiyatları, partikül iptali fiyatları, egr iptali fiyatları, adblue iptali fiyatları, crafter, sprinter, boxer, trakya lüleburgaz alfa romeo özel servisi, trakya lüleburgaz aston martin özel servisi, trakya lüleburgaz audi özel servisi, trakya lüleburgaz bentley özel servisi, trakya lüleburgaz bmw özel servisi, trakya lüleburgaz bugatti özel servisi, trakya lüleburgaz buick özel servisi, trakya lüleburgaz cadillac özel servisi, trakya lüleburgaz chery özel servisi, trakya lüleburgaz chevrolet özel servisi, trakya lüleburgaz chrysler özel servisi, trakya lüleburgaz citroen özel servisi, trakya lüleburgaz dacia özel servisi, trakya lüleburgaz daewoo özel servisi, trakya lüleburgaz daihatsu özel servisi, trakya lüleburgaz dodge özel servisi, trakya lüleburgaz ferrari özel servisi, trakya lüleburgaz fiat özel servisi, trakya lüleburgaz ford özel servisi, trakya lüleburgaz geely özel servisi, trakya lüleburgaz honda özel servisi, trakya lüleburgaz hyundai özel servisi, trakya lüleburgaz infiniti özel servisi, trakya lüleburgaz isuzu özel servisi, trakya lüleburgaz iveco özel servisi, trakya lüleburgaz jaguar özel servisi, trakya lüleburgaz jeep özel servisi, trakya lüleburgaz kia özel servisi, trakya lüleburgaz lada özel servisi, trakya lüleburgaz lamborghini özel servisi, trakya lüleburgaz lancia özel servisi, trakya lüleburgaz land-rover özel servisi, trakya lüleburgaz lexus özel servisi, trakya lüleburgaz lincoln özel servisi, trakya lüleburgaz lotus özel servisi, trakya lüleburgaz maserati özel servisi, trakya lüleburgaz mazda özel servisi, trakya lüleburgaz mclaren özel servisi, trakya lüleburgaz mercedes-benz özel servisi, trakya lüleburgaz mercedes özel servisi, trakya lüleburgaz mini özel servisi, trakya lüleburgaz mini cooper, trakya lüleburgaz mitsubishi özel servisi, trakya lüleburgaz nissan özel servisi, trakya lüleburgaz opel özel servisi, trakya lüleburgaz peugeot özel servisi, trakya lüleburgaz porsche özel servisi, trakya lüleburgaz proton özel servisi, trakya lüleburgaz renault özel servisi, trakya lüleburgaz rolls royce özel servisi, trakya lüleburgaz rover özel servisi, trakya lüleburgaz saab özel servisi, trakya lüleburgaz seat özel servisi, trakya lüleburgaz skoda özel servisi, trakya lüleburgaz smart özel servisi, trakya lüleburgaz ssangyong özel servisi, trakya lüleburgaz subaru özel servisi, trakya lüleburgaz suzuki özel servisi, trakya lüleburgaz tata özel servisi, trakya lüleburgaz tofaş özel servisi, trakya lüleburgaz toyota özel servisi, trakya lüleburgaz volkswagen özel servisi, trakya lüleburgaz volvo özel sevisi Kadran selamlama, Açılış logosu değiştirme, Klima profilini açmak, Ek yakıt litresinin bilgi ekranında gösterilmesi, Klima auto modda iken fan hızı gösterimi, Lap Timer, Dış aynalar katlandığında altındaki led aydınlanmaların yanmaya devam etmesi, Yağ sıcaklığının bilgi ekranında gösterilmesi, Renkli yol bilgisayarı ekranının karbon görünümlü yapılması, Amerikan parkları açmak, Ön sinyalleri coming home & leaving home olarak ayarlama, Selektör yapınca gündüz farlarının sönmesi (bi-xenon basic ve halojen farlı araçlarda), Gündüz farı ile sinyallerin çakarlı yanması (bi-xenon basic ve halojen farlı araçlar için), Sis farlarının viraj farı olarak kullanılması, Selektör ile sis farlarının da yanması, Bi-Xenon basic farlı araçlarda viraj farlarının uzun far olarak ayarlanması, Bi-xenon Basic farlı araçlarda viraj farlarının selektörle yanması, U- Led'li araçlarda selektör yapınca U ledlerin sönmesi, U LED ile sinyal lambasının çakarlı yanması, Sis farlarını gündür sürüş farı olarak kullanma, U Ledlerin auto konumda kısa farlar açıkken %100 kuvvet ile yanması, U Ledli bi-xenonlarda sinyal verince gündüz farının kısılması, Coming home & leaving home özelliğinin yalnızca u led ışıklarıyla kullanmak, Halojen stopların sinyal olarak kullanılması, Halojen stopların çakarlı olarak kullanılması, Led stop bulunan araçlarda arka sinyallerin amerikan park olarak yanması, Geri viteste arka sis farını yakmak, Geri vites ışıklarını parklar ile birlikte sürekli yakmak, Led stopları iç aydınlatmaları aktif etmeden DRL olarak ayarlamak, Geri vites lambasının parlaklığını arttırma, Fabrikasyon Led stoplarda sinyallerin kendi içinde çakarlı yanması, Sonradan takılan led stoplarda sinyal ile fren lambasının çakarlı yanması, Sonradan takılan LED stoplarda sinyal verilince fren lambalarının da sinyalle birlikte yanması, Halojen stoplarda geri vites ışığının sinyalde çakarlı yanması, Bağaj kapağı iç tarattaki lambayı fren lambası olarak kullanmak, 3. Stop lambasının merkezi kilitlemede ve sinyallerde yanıp sönmesi, Sis farı ampullerini led tip yaptıktan sonra gereken kodlama, Statik viraj farını led tip yaptıkran sonra gereken kodlama, Led plaka ışığı arıza uyarısını söndürme, Lane Asisti açmak ( Şerit takip asistanı ), Sing Asisti açmak, DWA+korna sesi onayı ile araç kilidinin açılması, Yağmurda pencerelerin otomatik kapanması (raing closing), Konforlü sinyal sayısını arttırma, Katlanır aynanın kumandadan uzun süre basmakla katlanmasının sağlanması, Viraj farlarının çalışacağı hız aralığını ayarlama, Far sensörü olmayan araçlarda coming home özelliğini sinyal kolu ile devreye sokma, Far sensörü olan araçlarda coming home özelliğini otomatik devreye sokmak, Coming home ve Leaving home sis farları üzerinden yakmak, Leaving home özelliğini otomatik devreye sokmak ( far sensörü olmayan araçlarda ), Emniyet kemeri uyarısını kapatma, Camlar açılırken kapı açılınca açılmasının durmasını engellemek, Ani frende dörtlü flaşörlerin çalışması, Anahtar kontakta mesajının devre dışı bırakılması, Gündüz farlarının (0 ) konumunda sürekli kapalı tutmak, Araç menüsünde gündüz farlarını açıp kapatmak, El freni çekili iken gündüz farları (DRL)'nın kapanması (0 konumunda), Yokuş kalış desteğinin daha geç ya da daha erken devreye girmesini ayarlamak, Park assist aktivasyon sesini kapatmak, Geri viteste arka sileceğin otomatik çalışması, Işık sensörü hassasiyetini ayarlama, Gündüz farları ile arka parkların yanması, far anahtarı (o) konumunda iken, Geri viteste sağ aynanın aşağı inmesi, Kumandadan cam tavanın tam açılması, Kaput açılınca çalışan sileceklerin durması, Yakıt tüketimi sapma değerinin ayarlama, Start&Stop'un devre dışı bırakılması, Arka cam rezistansının çalışma süresinin ayarlanması, Performans Kodlaması ( ACT Modu ), Audi Q2 1.0 TFSI 1.4 TFSI 1.6 TDI Q3 Q5 Q7 BMW X1 16d sDrive 16i sDrive 18i sDrive 20d xDrive X3 20d 20d xDrive 20i sDrive X4 20d xDrive X5 25d xDrive 30d xDrive X6 30d xDrive 40d xDrive Cadillac Escalade Chery Tiggo 1.6 2.0 Chevrolet Captiva 2.0 D Suburban Tahoe Trax Citroen C4 Cactus 1.2 PureTech 1.6 e-HDi C5 Aircross 1.5 BlueHDI Dacia Duster 1.2 Tce 1.5 BlueDCI 1.5 dCi 1.6 1.6 Sce Daihatsu Terios 1.3 1.5 Dodge Nitro 2.8 CRD Ram DS Automobiles DS7 Crossback 1.6 THP PureTech Fiat 500 X 1.4 T 1.6 Multijet Freemont 2.0 Multijet Fullback 2.4 D Sedici 1.6 Ford EcoSport 1.0 EcoBoost 1.5 TDCI Edge 2.0 TDCI Explorer F Kuga 1.5 EcoBoost 1.5 TDCi 1.6 EcoBoost 2.0 TDCi Ranger 2.2 TDCi 2.5 TDCi 3.2 TDCi GMC Honda CR-V 1.5 VTEC 1.6 i-DTEC 2.0i 2.2 i-CTDi HR-V Hummer Hyundai Galloper ix35 1.6 GDI 2.0 R Kona 1.6 CRDI Santa Fe 2.0 CRDi 2.2 CRDi Tucson 1.6 CRDi 1.6 GDi 1.6 T-GDi 2.0 CRDi Infiniti FX Isuzu D-Max 1.9 D 2.5 2.5 D Jaguar F-Pace 2.0 D Jeep Cherokee 2.0 TD 2.8 CRD 3.7 4.0 CJ Compass 2.0 CRD Grand Cherokee 2.7 CRD 3.0 CRD 3.1 TD 4.0 4.7 Patriot 2.0 CRD Renegade 1.4 MultiAir 1.6 MultiJet Wrangler Kia Sorento 2.0 CRDi 2.2 CRDi 2.5 CRDi Soul 1.6 CRDi Sportage 1.6 1.6 CRDI 2.0 CRDi Stonic Lada Niva 1.7i Land Rover Defender 110 90 Discovery 2.7 TDV6 3.0 SDV6 3.0 TDV6 Discovery Sport 2.0 TD4 Freelander 1.8 2.0 TD4 2.2 TD4 Range Rover 2.0 PHEV404 3.0 SDV6 Hybrid 3.0 TD6 3.0 TDV6 3.6 TDV8 4.0 4.4 TDV8 4.4 V8 4.6 Range Rover Evoque 2.0 Si4 2.0 TD4 Range Rover Sport 2.0 PHEV404 Hybrid 2.0 SD4 2.7 TDV6 3.0 SDV6 3.0 TDV6 Range Rover Velar 2.0 TD4 Lincoln Navigator Mahindra Mazda B2500 BT50 CX-3 1.5 Mercedes - Benz G GL GLA GLC GLE GLK ML X 250 d Mini Cooper Countryman 1.5 Mitsubishi ASX 1.6 DI-D 1.6 MIVEC Eclipse Cross 1.5 MIVEC L 200 4x2 4x4 Outlander 2.0 2.4 Pajero Nissan Country Juke 1.5 dCi 1.6 Navara 2.3 dCi 2.5 D 3.0 TDI Pathfinder Pick Up Qashqai 1.2 DIG-T 1.5 dCi 1.6 1.6 dCi 2.0 dCi Qashqai+2 1.5 dCi Rally Raid Skystar Terrano 2.4 2.7 TDI X-Trail 1.6 dCi 2.0 2.0 dCi Opel Antara 2.0 CDTI Crossland X 1.6 CDTI Frontera 3.2 Grandland X 1.6 D EcoTEC Mokka 1.4 1.6 1.6 CDTI Mokka X 1.6 CDTI Peugeot 2008 1.2 PureTech 1.5 BlueHDI 1.6 BlueHDI 1.6 e-HDi 3008 1.5 BlueHDI 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi 1.6 HDi 1.6 THP 1.6 VTI 5008 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi 1.6 HDi Porsche Cayenne 4.5 Macan Renault Captur 0.9 1.2 1.5 dCi Kadjar 1.2 TCe 1.5 dCi Koleos 1.6 dCi 2.0 dCi Seat Ateca 1.4 TSI 1.6 TDI Skoda Karoq 1.6 TDI Kodiaq 1.4 TSI 2.0 TDI GreenTec Yeti 1.2 TSI 1.4 TSI 1.6 TDI Ssangyong Actyon 2.0 XDI Actyon Sports Korando Korando Sports 2.0 e-XDI Kyron 2.0 L XDI 2.0 XDI Musso Rexton 2.0 e-XDI W Tivoli 1.6 D 1.6 G XLV Subaru Forester 2.0 2.0 TD Outback 2.0 TD XV 1.6 Suzuki Grand Vitara Jimny 1.3 SJ Vitara Tata Safari Telcoline Xenon Toyota C-HR 1.2 Turbo 1.8 Hybrid FJ Cruiser Hilux 2.4 D-4D 2.5 D-4D Land Cruiser RAV 4 2.0 2.0 D-4D Volkswagen Amarok 2.0 BITDI 2.0 TDI 3.0 TDI Tiguan 1.4 TSI 1.5 TSI 1.6 TDi 2.0 TDI Touareg 2.5 TDI 3.0 TDI T-Roc 1.5 TSI Volvo XC60 2.0 D3 2.0 D4 2.4 D5 XC70 XC90 2.0 D5 2.4 D5 Aeon Apachi Arctic Cat Arora CFMoto Kanuni Kuba Mondial Polaris Yuki Elektrikli Araba Tesla Elektrikli Hizmet Araçları Elektrikli Motosiklet Arora Diğer Markalar E-Mon Kral Motor Kuba Mondial Motolux Chery Taxim Chrysler Grand Voyager Voyager Citroen Berlingo 1.4 1.6 BlueHDI 1.6 HDi 1.9 D 2.0 HDi Jumper Jumpy Nemo 1.4 HDi Combi 1.3 HDi Combi 1.4 HDi Dacia Dokker Logan DFM Succe Fiat Doblo Doblo Cargo 1.2 1.3 Multijet 1.4 1.6 Multijet 1.9 D 1.9 JTD 1.9 Multijet Doblo Combi 1.3 Ecojet 1.3 Multijet 1.4 1.6 Multijet 1.9 D 1.9 JTD 1.9 Multijet Doblo Combi Mix Doblo Panorama 1.2 1.3 Multijet 1.6 Multijet Ducato Fiorino Fiorino Cargo 1.3 Multijet 1.4 Fire Fiorino Combi 1.3 Multijet 1.4 Fire Combimix Fiorino Panorama 1.3 Multijet 1.4 Fire Palio Van Scudo Ford Fiesta Van Tourneo Connect 1.5 TDCI 1.6 TDCI 1.8 TDCI Tourneo Courier 1.5 TDCi 1.6 TDCi Tourneo Custom 2.0 TDCi 2.2 TDCi Transit Transit Connect Transit Courier Transit Custom Transit Kombi GAZ Hyundai H 1 2.5 VGT H 100 2.5 D Starex 2.5 CRDI 2.5 TCI Iveco - Otoyol 35 Kia Besta Pregio Lancia Voyager Mazda E 2200 Mercedes - Benz Citan Sprinter Vaneo 170 CDI Viano 2.2 CDI Vito 111 CDI Mitsubishi L 300 Nissan Vanette Opel Combo 1.3 CDTI 1.5 CDTI 1.7 CDTI 1.7 DTI Corsa Van Movano Vivaro Peugeot 206 Van Bipper 1.3 HDI 1.4 HDI Boxer Expert Partner 1.4 1.6 BlueHDI 1.6 HDI 1.9 D 2.0 HDI Rifter 1.6 BlueHDI Renault Express Kangoo 1.4 1.5 dCi 1.9 D Kangoo Express 1.4 1.5 dCi 1.5 dCi Maxi 1.9 dCi Kangoo Multix 1.5 dCi Master 2.3 dCi 2.5 dCi Trafic 1.6 DCI 1.9 DCI Trafic Multix 1.9 dCi Suzuki Carry Volkswagen Caddy 1.6 TDI 1.9 TDI 2.0 TDI Caravelle 1.9 TDI 2.0 TDI 2.5 TDI Crafter 2.0 TDI Panelvan 2.5 TDI Panelvan LT MultiVan Transporter 1.9 TDI 2.0 BITDI 2.0 TDI 2.5 TDI İş Makineleri Beko Loder (Kazıcı-Yükleyici) Beton Pompası Dozer Ekskavatör Forklift Greyder Kaya Delici (Ankraj) Loder (Yükleyici) Silindir Sanayi Alfa Romeo 145 1.4 1.6 146 1.4 1.6 147 1.6 TS 156 1.6 TS 2.0 TS 159 1.9 JTD Giulietta 1.4 TB 1.6 JTD MiTo 1.4 T Anadol Aston Martin DB9 Audi 100 Serisi 80 Serisi A1 1.4 TFSI 1.6 TDI 1.6 TDI Sportback A3 A3 Cabrio 1.4 TFSI A3 Sedan 1.0 TFSI 1.4 TFSI 1.6 TDI A3 Sportback 1.0 TFSI 1.2 TFSI 1.4 TFSI 1.6 1.6 Sportback 1.6 TDI 1.8 1.8 TFSI 30 TDI A4 A4 Allroad Quattro A4 Avant A4 Cabrio A4 Sedan A5 A5 Coupe A5 Sportback A6 A6 Allroad Quattro A6 Avant A6 Sedan A7 A8 3.0 TDI 4.2 RS S S3 S8 TT 1.8 2.0 Bentley Continental BMW 1 Serisi 116d 116d ED 116i 118i 120i 2 Serisi 216d Active Tourer 218i 3 Serisi 316i 316ti 318d 318i 318ti 320d 320d GT 320d xDrive 320i 320i ED 325i 328i 330i 335i 4 Serisi 418i Gran Coupe 420d 420d Gran Coupe 420d xDrive 420d xDrive Gran Coupe 428i xDrive 5 Serisi 520d 520d Gran Turismo 520i 523i 525d 525d xDrive 525i 525tds 528i 530d 530i 530i xDrive 530xd Gran Turismo 535d xDrive 540i 6 Serisi 640d xDrive 640xd 7 Serisi 730d 730d Long 730d xDrive 730i 730i Long 740d xDrive i Serisi i8 M Serisi Z Serisi Z3 Z4 Cadillac DeVille Seville Chery Alia 1.6L Chance Kimo 1.3 Chevrolet Aveo 1.2 1.3 D 1.4 Camaro Corvette Cruze 1.4 T 1.6 2.0 D Epica Evanda Kalos 1.2 1.4 Lacetti 1.4 1.6 Rezzo Spark 0.8 1.0 1.2 Chrysler 300 C 300 M Concorde PT Cruiser 2.0 Sebring 2.0 CRD Stratus 2.5 Citroen C1 1.0 1.4 HDi C2 1.4 1.4 HDi 1.6 C3 1.2 PureTech 1.2 VTi 1.4 1.4 e-HDi 1.4 HDi 1.4 VTi 1.6 1.6 BlueHDI 1.6 HDi 1.6 VTi C3 Picasso 1.6 HDi C4 1.4 1.4 VTi 1.6 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi 1.6 HDi C4 Grand Picasso 1.6 e-HDi 1.6 HDi C4 Picasso 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi 1.6 HDi C5 1.6 e-HDi 1.6 HDi 2.0 2.0 HDi C-Elysee 1.2 PureTech 1.2 VTi 1.5 BlueHDi 1.6 BlueHDi 1.6 HDi 1.6 VTi Evasion Saxo 1.4 1.5D 1.6 Xantia 2.0 Xsara 1.4 1.6 1.8 1.9 Picasso 1.6 ZX 1.4 1.8 Dacia Lodgy 1.5 dCi Logan 1.2 1.4 1.5 dCi 1.5 dCi MCV 1.6 1.6 MCV Sandero 0.9 1.0 1.2 1.4 1.5 dCi 1.6 Solenza 1.4 Daewoo Lanos 1.5 1.6 Matiz 0.8 Nexia 1.5 Nubira 1.6 2.0 Daihatsu Applause 1.6 Cuore 1.0 Materia 1.5 Sirion 1.0 1.3 YRV 1.3 Dodge DS Automobiles DS3 1.6 e-HDi 1.6 THP 1.6 VTi DS4 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi DS5 1.6 e-HDi 1.6 THP Ferrari 360 430 458 Fiat 126 Bis 500 Ailesi 500 1.2 500 1.3 Mjet 500C 1.3 Mjet 500L 1.3 Mjet 500L 1.4 500L 1.6 Mjet Albea 1.2 1.3 Multijet 1.4 Fire 1.6 Sole 1.3 Multijet Sole 1.4 Fire Brava 1.6 Bravo 1.4 1.4 T-Jet 1.4 Turbo 1.6 1.6 Mjet Egea 1.3 Multijet 1.4 Fire 1.6 E-Torq 1.6 Multijet Idea 1.3 Multijet 1.4 Linea 1.3 Multijet 1.4 Fire 1.4 Turbo 1.6 Multijet Marea 1.6 Palio 1.2 1.3 Multijet 1.4 1.4 Fire 1.6 Panda 0.9 TwinAir 1.2 Punto 1.2 1.3 Multijet 1.4 EVO 1.3 Multijet EVO 1.4 Grande 1.3 Multijet Grande 1.4 Siena 1.2 Stilo 1.4 1.6 1.9 JTD Tempra 1.6 2.0 Tipo 1.4 1.6 Uno Ford B-Max 1.4 1.5 TDCi 1.6 1.6 TDCi C-Max 1.5 1.5 TDCi 1.6 1.6 SCTi 1.6 TDCi Escort 1.3 1.4 1.6 1.8 Festiva 1.3 Fiesta 1.0 1.0 GTDi 1.1 1.25 1.4 1.4 TDCi 1.5 TDCi 1.6 1.6 TDCi Focus 1.0 GTDi 1.4 1.5 TDCi 1.6 1.6 SCTi 1.6 TDCi 1.6 Ti-VCT 1.8 TDCi 2.0 Fusion 1.4 TDCi 1.6 1.6 TDCi Galaxy 2.0 TDCI Ka Mondeo 1.5 1.6 1.6 TDCi 2.0 2.0 TDCi Mustang Scorpio 2.0 Sierra 2.0 S-Max Taunus 1.6 2.0 Geely Echo 1.3 Emgrand 1.5 Familia 1.5 FC 1.5 Otomobil Honda Accord 1.8 2.0 2.4 City 1.4 Civic 1.4 1.5 1.5 i-VTEC 1.6 1.6 i-DTEC 1.6 i-VTEC 1.8 2.0 CR-Z Jazz 1.3 1.4 Hyundai Accent 1.3 1.5 1.5 CRDi 1.6 Accent Blue 1.4 CVVT 1.4 D-CVVT 1.6 CRDI Accent Era 1.4 1.5 CRDi 1.5 CRDi-VGT 1.6 Atos 1.0 1.1 Coupe 1.6 2.0 Elantra 1.6 1.6 CRDi 1.6 D-CVVT 1.8 Excel 1.5 Genesis Getz 1.3 1.4 DOHC 1.5 CRDi 1.5 VGT 1.6 Grandeur i10 1.0 D-CVVT 1.1 1.2 D-CVVT i20 1.0 T-GDI 1.2 D-CVVT 1.2 MPI 1.4 CRDi 1.4 CVVT 1.4 MPI i20 Active 1.4 MPi i20 Troy 1.2 1.2 DOHC 1.4 CRDi 1.4 CVVT i30 1.4 CVVT 1.4 MPi 1.6 CRDi 1.6 CVVT 1.6 DOHC 1.6 GDi ix20 1.4 CRDi Matrix 1.5 CRDi 1.6 Sonata 2.0 2.0 CRDi 2.5 Ikco Samand Infiniti Jaguar F-Type S-Type 2.7 D 3.0 XE 2.0 D XF 3.0 XJ 2.0i 3.0 D X-Type 2.0 D 2.5 Kia Carens 2.0 CRDi Carnival Ceed 1.6 1.6 CRDi 1.6 GDI Cerato 1.5 CRDi 1.6 CRDi 1.6 EX 1.6 GSL 1.6 LX 1.6 MPI Magentis Picanto Pride Pro Ceed 1.6 1.6 CRDi Rio 1.25 CVVT 1.3 1.4 CRDi 1.4 CVVT 1.4 EX 1.4 GSL 1.4 WGT 1.5 1.5 CRDi Sephia 1.5 1.6 Shuma Venga 1.4 CRDi 1.6 CRDi Lada Kalina Samara VAZ Vega Lamborghini Gallardo Lancia Delta Ypsilon Lexus Lincoln Town Car Maserati Ghibli GranCabrio GranTurismo Quattroporte Mazda 2 1.5 3 1.5 SkyActive-D 1.5 SkyActive-G 1.6 323 1.5 1.6 1.8 6 2.0 626 2.0 Lantis MX MX-5 RX RX-8 Mercedes - Benz 190 190 D 190 E 200 230 240 260 280 300 A A 150 A 160 A 170 CDI A 180 A 180 CDI A 180 d A 200 B B 150 B 160 B 180 B 180 CDI C C 180 C 200 C 200 BlueTEC C 200 CDI C 200 D C 220 C 220 CDI C 230 C 250 CDI C 270 CDI C 320 CL CLA 180 CDI 180 D 200 CLC 160 CLK CLK 200 CLK 320 CLS 350 350 CDI E 180 200 200 CGI 220 CDI 220 D 230 240 250 250 CDI 250 CGI 250 D 250 TD 270 CDI 280 CDI 290 TD 300 320 320 CDI 350 350 CDI S 300 320 350 400 500 600 SL SLC SLK 200 SLS MINI Cooper 1.5 1.5 D 1.6 Cooper Clubman 1.5 Cooper S 1.6 John Cooper 1.6 One Mitsubishi Attrage 1.2 Carisma 1.6 1.8 GDI 1.9 DI-D Colt 1.3 1.5 1.5 DI-D Galant 1.8 Lancer 1.5 1.6 Lancer Evolution Space Star Nissan Almera 1.5 1.6 1.8 Laurel Altima Maxima Micra 1.2 1.3 1.5 dCi Note 1.4 1.5 dCi 1.6 Primera 1.6 1.8 2.0 2.0 TD Pulsar 1.2 1.5 Sunny 1.6 Opel Adam 1.2 Ascona 1.6 Astra 1.3 CDTI 1.4 1.4 T 1.6 1.6 CDTI 1.6 T 1.7 CDTI 1.7 D 1.8 2.0 Corsa 1.0 1.2 1.2 Twinport 1.3 CDTI 1.4 1.4 Twinport 1.5 1.6 Insignia 1.4 T 1.6 1.6 CDTI 1.6 T 2.0 CDTI Kadett Meriva 1.3 CDTI 1.3 DTI 1.4 T 1.6 Omega 2.0 2.5 Tigra Vectra 1.6 1.8 1.9 CDTI 2.0 2.0 DTI 2.2 2.2 DTI 2.5 Zafira 1.6 1.8 2.0 DTI Peugeot 106 107 1.0 205 206 1.4 1.4 HDi 1.6 2.0 206+ 1.4 1.4 HDi 207 1.4 1.4 HDi 1.4 VTi 1.6 HDi 1.6 THP 1.6 VTi 208 1.0 VTi 1.2 PureTech 1.2 VTi 1.4 HDi 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDI 1.6 HDi 1.6 THP 301 1.2 1.2 VTi 1.5 BlueHDI 1.6 BlueHDI 1.6 HDi 306 1.4 1.6 1.8 2.0 307 1.4 1.4 HDi 1.6 1.6 HDi 2.0 2.0 HDi 308 1.2 PureTech 1.2 VTi 1.5 BlueHDI 1.6 BlueHdi 1.6 e-HDi 1.6 HDi 1.6 VTi 405 1.6 406 2.0 2.0 HDi 407 1.6 HDi 2.0 2.0 HDi 508 1.6 BlueHDi 1.6 e-HDi 1.6 HDi 1.6 THP 1.6 VTi 2.0 HDi 607 806 RCZ 1.6 THP Pontiac Porsche 911 Boxster Cayman Panamera Proton 315 415 416 418 420 Gen 2 1.6 Renault Clio 0.9 1.2 1.2 Grandtour 1.2 SportTourer 1.4 1.5 dCi 1.5 dCi Grandtour 1.5 dCi SportTourer 1.6 1.6 Grandtour 1.8 Espace 2.2 2.2 dCi Fluence 1.5 dCi 1.6 1.6 dCi Grand Scenic 1.5 dCi Laguna 1.5 dCi 1.6 1.8 1.9 dCi 1.9 DTi 2.0 2.0 dCi 2.0 T Latitude 1.5 dCi 2.0 dCi Megane 1.2 TCe 1.4 1.5 dCi 1.5 dCi Grandtour 1.5 dCi Sport Tourer 1.6 1.6 Cabrio 1.6 CC 1.6 Coupe 1.6 dCi 1.9 dCi 1.9 DTi 2.0 2.0 Coupe Modus 1.4 1.5 dCi 1.6 R 11 R 12 R 19 1.4 1.4 Europa 1.6 Europa 1.8 1.8 Europa 1.9 Europa R 21 1.7 2.0 R 5 R 9 1.4 1.4 Broadway 1.6 Safrane 2.0 2.5 Scenic 1.5 dCi 1.6 1.9 dCi 2.0 Symbol 1.0 1.2 1.4 1.5 dCi Talisman 1.5 dCi 1.6 dCi Twingo 1.2 Vel Satis Rolls Royce Rover 214 216 25 1.6 414 416 45 1.6 620 75 Saab 9000 9-3 9-5 Seat Alhambra Altea 1.6 1.6 TDI Cordoba 1.4 1.4 TDI 1.6 1.9 TDI Exeo 1.6 Ibiza 1.0 1.0 EcoTSI 1.2 1.2 TSI 1.2 TSI Sport Coupe 1.2 TSI Sport Tourer 1.3 1.4 1.4 Sport Tourer 1.4 TDI 1.4 TSI Sport Coupe 1.6 1.6 Sport Coupe 1.6 TDI Leon 1.0 EcoTSI 1.2 TSI 1.4 EcoTSI 1.4 TSI 1.6 1.6 TDI 1.8 T 1.9 TDI 2.0 TDI 2.0 TFSI Toledo 1.2 TSI 1.4 TDI 1.4 TSI 1.6 1.6 TDI 1.8 1.9 TDI Skoda Citigo 1.0 Fabia 1.0 GreenTec 1.2 1.2 TSI 1.4 1.4 TDI 1.6 TDI Favorit 1.3 135 136 Felicia 1.3 1.6 Forman Octavia 1.0 TSI 1.2 TSI 1.4 TSI 1.6 1.6 FSI 1.6 TDI 1.9 TDI Rapid 1.0 TSI GreenTec 1.2 1.2 TSI 1.4 TDI 1.6 TDI Roomster 1.2 1.4 1.4 TDI 1.6 1.6 TDI SuperB 1.4 TSI 1.6 TDI 1.9 TDI 2.0 TDI Smart ForFour 1.5 CDI ForTwo 1.0 Subaru Impreza 1.5 1.6 2.0 2.5 Legacy 2.0 Vivio Suzuki Alto 1.0 1.1 Baleno 1.6 Maruti Splash Swift 1.0 1.2 1.3 SX4 1.6 1.6 DDiS Tata Indica Indigo Manza Marina Vista Tofaş Doğan Kartal Murat Şahin Toyota Auris 1.33 1.4 D-4D 1.6 1.8 Hybrid Avensis 1.6 1.6 D-4D 1.8 2.0 2.0 D-4D Camry Carina 2.0 Corolla 1.3 1.33 1.4 1.4 D-4D 1.6 1.8 Hybrid Corona Starlet 1.3 Urban Cruiser 1.33 Verso 1.6 1.6 D-4D 2.0 D-4D Yaris 1.0 1.3 1.33 1.4 D-4D 1.5 1.5 Hybrid Volkswagen Arteon 1.5 TSI 2.0 TDI Bora 1.6 1.9 TDi EOS 1.6 FSi Golf 1.0 TSi 1.2 TSi 1.4 TSi 1.6 1.6 FSi 1.6 TDi 1.8 1.9 TDi 2.0 Jetta 1.2 TSi 1.2 TSi BlueMotion 1.4 TSi 1.4 TSi BlueMotion 1.6 1.6 TDi 1.9 TDi 2.0 Lupo 1.4 New Beetle 1.2 TSi 1.4 TSi 1.6 1.6 TDi Passat 1.4 TSi 1.4 TSi BlueMotion 1.5 TSi 1.6 1.6 FSi 1.6 TDi 1.6 TDi BlueMotion 1.8 1.8 T 1.8 TSi 1.9 TDi 2.0 2.0 FSi 2.0 TDi 2.0 TDi BlueMotion 2.0 TFSi Passat Variant 1.4 TSi 1.4 TSi BlueMotion 1.6 FSi 1.6 TDi 1.6 TDi BlueMotion 1.9 TDi 2.0 TDi Polo 1.0 1.2 1.2 TDi 1.2 TSi 1.4 1.4 TDi 1.4 TSi 1.6 1.6 TDi 1.9 TDi Scirocco 1.4 TSi Sharan Touran 1.4 TSi 1.6 1.6 FSi Vento 1.9 VW CC Volvo 850 C30 1.6 D C70 S40 1.6 1.6 D S60 1.5 T3 1.6 D 1.6 T4 2.0 D 2.0 T 2.4 D S70 S80 1.6 D 1.6 T4 2.0 D 2.0 T5 2.4 D5 S90 2.0 D4 2.0 D5 V40 1.5 T3 1.6 D V40 Cross Country 1.5 T3 1.6 D V50 1.6 D V60 1.6 D Çekici BMC Pro DAF ATI CF XF Ford Cargo Iveco Eurotech Stralis MAN F2000 TGA TGS TGX Mercedes - Benz Actros Axor Renault Magnum Premium T Scania G R Volvo FH Dorse Damperli Konteyner Taşıyıcı & Şasi Grubu Kuru Yük Lowbed Tenteli Kamyon & Kamyonet Anadol P2 Askam AS 26 AS 32 AS 950 BMC Fatih Levend Megastar Pro Chrysler 26 32 Dacia Pick-Up Daihatsu Delta DFM Tek Kabin Dodge AS Fiat Ducato NC Pratico Strada Ford Otosan 1210 Cargo P 100 Ranger Transit GAZ Gazelle Next Hino FB Hyundai H HD Starex Isuzu D-Max NKR NLR NNR NPR NQR N-Wide TF TFR Iveco - Otoyol 120 35 65 70 75 80 85 EuroCargo Kia Bongo Cerez K MAN 12 Serisi 32 Serisi TGA TGL TGS Mazda B 2500 E 2200 Mercedes - Benz Actros Arocs Atego Axor MB Sprinter Mitsubishi - Temsa Canter FE L TF Nissan Country Hard Body SkyStar Otokar Atlas Peugeot Boxer Kamyonet Renault Kerax Master Midlum Premium Scania G R Skoda Pick Up Suzuki Tata Xenon Toyota Volkswagen Crafter Transporter Karoser & Üst Yapı Damperli Grup Sabit Kabin Minibüs & Midibüs BMC Levend Citroen Jumper Fiat Ducato Ford - Otosan 2.5 DI Transit Hyundai H Serisi Starex Isuzu Novo Royal Roybus Iveco - Otoyol E M Karsan J10 J9 Jest Magirus M Mercedes - Benz Sprinter Mitsubishi L 300 Otokar Sultan Peugeot Boxer J9 Renault Master Trafic Passenger Temsa Prestij Volkswagen Crafter T Serisi Volt Oto Kurtarıcı & Taşıyıcı Otobüs BMC Probus Iveco MAN Mercedes - Benz O Serisi Tourismo Travego Neoplan Tourliner Temsa Safir Römork Ticari Hat & Plaka Motosiklet Apachi Aprilia Arora Asya Bajaj Bashan Benelli Bisan BMW Bombardier (BRP) BuMoto/Jinling Çelik Motor CFmoto Daelim Ducati Falcon Harley Davidson Hero Honda Hyosung Motosiklet Kanuni Kawasaki Keeway Kral Motor KTM Kuba Kymco Lifan Mondial Motoran MZ Peugeot Piaggio Ramzey Regal Raptor RKS RMG Moto Gusto Salcano Suzuki GSX-R SYM Motosiklet TGB Triumph TVS Vespa Vitello Yamaha Yuki Ticari Araç Çekici Kamyon & Kamyonet Iveco - Otoyol EuroCargo Mitsubishi - Temsa FE Minibüs & Midibüs Ford - Otosan Iveco - Otoyol EUROCARGO Mercedes Sprinter Minibüs
WebPage Design By Okan TÜFEK